آیت‌الله جوادی آملی؛ از مبارزات انقلابی تا تبیین اندیشه‌های اسلامی


آیت‌الله جوادی آملی یکی از شخصیت‌های برجسته علمی، دینی، سیاسی و اجتماعی است که در پیروزی انقلاب اسلامی ایران و تثبیت اصول آن نقش مهمی داشته است.

3/5/2025 10:33:19 AM
کد خبر: 19734

به گزارش سارنا به نقل از  فارس، آیت‌الله جوادی آملی، یکی از نام‌های درخشان تاریخ انقلاب اسلامی ایران، نه تنها به عنوان یک شخصیت علمی و دینی برجسته شناخته می‌شود، بلکه در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی نیز سهمی بسزا در پیروزی انقلاب اسلامی و تثبیت اصول آن ایفا کرده است. ایشان که بیش از 13 سال در کنار امام خمینی (ره) به عنوان شاگرد و همراه نزدیک حضور داشت، از پیشگامان تبلیغ اندیشه‌های امام خمینی و ترویج انقلاب اسلامی در دوران ستمشاهی بود. در این گزارش خبری تحلیلی، به بررسی فعالیت‌های سیاسی و علمی ایشان در دوران پیش از انقلاب، پس از پیروزی انقلاب اسلامی، و تأثیرات جهانی پیام‌های ایشان پرداخته می‌شود.
 
مبارزات و فعالیت‌های انقلابی
آیت‌الله جوادی آملی، علاوه بر تلاش‌های علمی و دینی، همواره در خط مقدم مبارزات انقلابی علیه رژیم پهلوی قرار داشت. ایشان که از نزدیکان امام خمینی به شمار می‌آمد، در ترویج اندیشه‌های امام خمینی در سطح جامعه و به ویژه در شهرستان آمل نقشی برجسته ایفا کرد. حضور پررنگ او در جلسات سخنرانی، نوشتن اعلامیه‌ها، و ارتباط با مردم، موجب شد تا آیت‌الله جوادی آملی بارها توسط رژیم پهلوی دستگیر و ممنوع‌المنبر شود.
وی در آستانه پیروزی انقلاب، در صفوف تظاهرات مردم آمل شرکت کرده و از این طریق موجب تقویت اراده انقلابی مردم شد. در خاطرات خود از آن روزها می‌گوید که در حالی که درس‌های فقهی را در قم می‌گذراند، با شنیدن خبر شهادت تظاهرات‌کنندگان در آمل، تصمیم گرفت به صفوف مبارزان بپیوندد و در کنار مردم آمل در مسیر انقلاب حضور فعال داشته باشد.این فعالیت‌ها در نهایت به انقلابی پویا و گسترده منجر شد که در 21 بهمن 1357 رژیم پهلوی به طور کامل در آمل فروپاشید و ارگان‌های دولتی تسلیم مردم شدند. آیت‌الله جوادی آملی نه تنها در عرصه مبارزات سیاسی، بلکه در عرصه فرهنگی نیز فعالیت‌های گسترده‌ای داشت و در کنار ترویج افکار امام خمینی، مباحث فلسفی و دینی را نیز در جلسات آموزشی برای روحانیون مطرح می‌کرد.
 
فعالیت‌های علمی، دینی و حکومتی
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، آیت‌الله جوادی آملی با حکم امام خمینی به مسند قضاوت منصوب شد و در بسیاری از نهادهای حکومتی حضور فعال داشت. ایشان در تنظیم و تدوین لوایح قضایی مترقی اسلام، به ویژه لایحه قصاص، نقش بسیار مهمی ایفا کرد. همچنین، عضویت در شورای عالی قضایی و مجلس خبرگان قانون اساسی از دیگر فعالیت‌های برجسته ایشان در این دوران است.آیت‌الله جوادی آملی در کنار فعالیت‌های قضائی، در عرصه‌های علمی و دینی نیز به تدریس، تألیف و تبیین معارف اسلامی ادامه داد. درس‌های فلسفه، اصول فقه، و تفسیر قرآن که تحت نظر ایشان برگزار می‌شد، سال‌ها در حوزه علمیه قم و در میان محافل دینی ایران و جهان مطرح بوده است.از جمله فعالیت‌های برجسته آیت‌الله جوادی آملی پس از انقلاب، سفرهای متعدد به کشورهای مختلف و تلاش در جهت تبیین مسائل اسلامی و دفاع از انقلاب اسلامی بود. ایشان همچنین به عنوان سفیر امام خمینی به مسکو سفر کرد و پیام تاریخی امام را به گورباچف رئیس‌جمهور شوروی ابلاغ کرد.
 
تعلیمی که جهان را متحول کرددیدار آیت‌الله جوادی آملی با میخائیل گورباچف رئیس‌جمهور شوروی، یکی از لحظات تاریخ‌ساز انقلاب اسلامی بود. در این دیدار، آیت‌الله جوادی آملی پیامی از امام خمینی (ره) را به گورباچف منتقل کرد که با درک عمیق از مسائل دینی و اجتماعی همراه بود. پیام امام نه یک نامه تسلیمی، بلکه یک پیام تعلیمی برای رهبران جهان بود.آیت‌الله جوادی آملی در خاطرات خود از این دیدار می‌گوید که گورباچف در ابتدا تصور می‌کرد که این نامه، مانند نامه‌های رسمی است که به عنوان استوارنامه تقدیم می‌شود، اما پس از توضیحات آیت‌الله جوادی آملی، او فهمید که این پیام یک تعلیم است، نه تسلیم.
در این گفتگو، آیت‌الله جوادی آملی با شجاعت و بصیرت به گورباچف پیام امام را منتقل کرد که باید به مسائل روحی و معنوی خود توجه کند و از قدرت‌های جهانی به دور بماند.این دیدار و پیام امام خمینی نه تنها بر گورباچف بلکه بر روند تحولات جهانی تأثیرات زیادی گذاشت و به نوعی پیش‌بینی سقوط اتحاد جماهیر شوروی و تغییرات سیاسی در آن منطقه بود.
 
دفاع از ولایت‌فقیه در سیره آیت الله جوادی
در همایش بین‌المللی تفسیر «تسنیم»، آیت‌الله جوادی آملی به اهمیت حفظ نظام جمهوری اسلامی اشاره کردند و گفتند: «وظیفه ماست که نظام امامت و امت را حفظ کنیم؛ زیرا همه این‌ها زیر پوشش برکات نورانی حضرت حجت (ع) است. باید امام فعلی‌مان را جانشین امام عصر بدانیم.»
وی همچنین تاکید کرد که امام خمینی (ره) تنها شاهنشاهی را به جمهوری تبدیل نکرد، بلکه پایه‌گذار نظام امامت و امت بود.آیت‌الله جوادی آملی در طول سال‌ها، همواره به دفاع از ولایت‌فقیه و اهمیت آن در حکومت اسلامی پرداخته‌اند. در کتاب «ولایت‌فقیه: ولایت فقاهت و عدالت» ایشان، به تحلیل و بررسی ولایت‌فقیه و ضرورت آن در حکومت اسلامی پرداخته است.
همچنین ایشان در دی ماه 1403 در سخنانی در خصوص مردم ایران و نظام جمهوری اسلامی گفتند: «این نظام به راحتی به دست نیامده و باید آن را حفظ کنیم.»
ایشان همچنین هشدار داد که تضعیف این نظام، تفرقه و طمع بیگانگان را به دنبال خواهد داشت و هر گونه آسیب به آن، به منزله نقض امانت الهی است.آیت‌الله جوادی آملی در دفاع از ولایت‌فقیه در سال 76 نیز تاکید کردند که «اسلامی بودن، جمهوری بودن و ولایت‌فقیه داشتن» از اصول تغییرناپذیر این نظام است. ایشان همچنین درباره آیت‌الله خامنه‌ای، ولی‌فقیه فعلی، گفتند: «آیت‌الله خامنه‌ای نه تنها در حوزه‌های علمیه مورد احترام است بلکه در دعاهای شبانه برای ایشان دعا می‌کنیم».
آیت‌الله جوادی آملی معتقدند که اگر کسی منکر ولایت‌فقیه باشد، طعم فقه را نچشیده است و باید همیشه از این اصل اساسی نظام جمهوری اسلامی دفاع کرد.
 
بنا بر این گزارش، آیت‌الله جوادی آملی، با تلاشی بی‌وقفه در عرصه‌های مختلف علمی، دینی و سیاسی، همواره در مسیر تبیین اندیشه‌های امام خمینی و تقویت اصول انقلاب اسلامی پیشگام بود. از مبارزات پیش از انقلاب تا حضور فعال در نهادهای حکومتی و عرصه‌های جهانی، ایشان نشان دادند که نه تنها یک فقیه بزرگ، بلکه یک مصلح اجتماعی و سیاسی برجسته نیز هستند. پیام‌های ایشان همچنان در عرصه‌های دینی و سیاسی مهم و قابل توجه است و همگان را به تفکر و تعمق در مسیر سعادت بشر دعوت می‌کند.

نظر بدهید


نام:


ایمیل:


موضوع:


توجه: دیدگاه هایی که حاوی توهین و تهمت و یا فاقد محتوایی که به بحث کمک میکند باشند احتمالا مورد تایید قرار نمیگیرند.