به گزارش سارنا به نقل از تسنیم، با نگاهی به روایتهای نقل شده از امام زمان علیهالسلام، میتوان به این نتیجه رسید که آن حضرت چه نوع سبک و شیوهای را برای زندگی شیعیان و دوستداران خود میپسندد. هرچند که مجموعه روایتهای نقل شده از آن حضرت به دلیل غیبت، زیاد نیست، اما با توجه به همان احادیث موجود هم میتوان سبک زندگی محکمی را برای شکل دادن خانواده و جامعه مهدوی ترسیم کرد.
حجتالاسلام مهدی شیبانی، استاد حوزه و دانشگاه و محقق دینی، در یادداشتی با استناد به روایتهای مستند شیعی به آموزههای مهمی در سبک زندگی مهدوی اشاره کرده است.
نماز
یکی از مهمترین نکاتی که در مجموعه احادیث نقل شده از امام زمان علیهالسلام وجود دارد، نماز است. در جلد 35 کتاب بحارالانوار نوشته شده که امام زمان علیهالسلام درباره اهمیت نماز و نقش آن در تباه کردن نقشههای شیطانی فرمودند: «هیچ عملی مانند نماز بینی شیطان را به خاک ذلت نمیمالد و او را ذلیل نمیکند.»
همچنین در جلد 55 کتاب بحارالانوار روایت دیگری از آن حضرت درباره اهمیت نماز صبح نقل شده با این مضمون که: «ملعون و نفرین شده است کسی که نماز صبح را عمداً تأخیر بیندازد تا زمانی که ستارگان ناپدید شوند.»
این روایات نشان میدهد کسی که دوست دارد به سبک امام زمان علیهالسلام زندگی کند و به این شیوه رضایت آن حضرت را جلب کند، باید اهمیت ویژهای برای اقامه نماز در وقت معین آن قائل باشد و با هیچ بهانهای نماز را به تأخیر نیندازد و در این مورد سهلانگاری نکند.
درباره انجام تعقیبات نماز هم حدیثی از آن حضرت عنوان شده با این مضمون که فضیلت تعقیب دعا و تسبیح بعد از نمازهای واجب نسبت به بعد از نمازهای مستحبی، همانند فضیلت نماز واجب بر نماز مستحب است.
اعتقاد و ایمان قلبی به ولایت
باور داشتن اینکه امام زمان علیهالسلام و سایر ائمه علیهمالسلام، ولی بر حق و اساس و محور امور و واسطه فیض الهی هستند، نه تنها موجب شاد شدن قلب مبارک امام زمان میشود، بلکه یکی از واجبات دینی است که برعهده هر انسان شیعه گذاشته شده است. در این خصوص در کتاب تفسیر عیاشی از امام زمان علیهالسلام نقل شده: «بر شما واجب است و به سود شما خواهد بود که معتقد باشید ما اهل بیت رسالت، محور و اساس امور، پیشوایان هدایت و خلیفه خدا روی زمین هستیم. همچنین ما امین خدا بر بندگانش و حجت او در جامعه هستیم؛ حلال و حرام را میشناسیم و به تحویل و تفسیر آیات قرآن عارف و آشنا هستیم.»
همچنین در کتاب بحارالانوار از آن حضرت نقل شده: «حقانیت و واقعیت با ما اهل بیت رسول الله است و کنارهگیری عدهای از ما هرگز سبب وحشت ما نخواهد شد؛ چرا که ما دست پروردههای نیکویی پروردگار هستیم و دیگر مخلوقات خدا دستپروردههای ما خواهند بود.»
جلب رضایت امام زمان علیهالسلام
معادله دشواری نیست؛ وقتی کسی سعی میکند کارهایی انجام بدهد تا رضایت امام زمان علیهالسلام را به دست بیاورد و از کارهایی پرهیز کند که ایشان را ناراحت میکند، در حقیقت به شیوهای زندگی میکند که آن حضرت دوست دارد و میپسندد.
در همین خصوص در کتاب بحارالانوار به نقل از امام زمان علیهالسلام نوشته شده: «هر یک از شما باید عملی را انجام دهد که باعث نزدیکی به ما و جذب محبت ما شود و باید دوری کند از کرداری که ما نسبت به آن ناخوشایند و خشمناک هستیم.» پس چهبسا شخصی در لحظهای توبه کند که دیگر به حال او سودی ندارد و نیز او را از عقاب و عذاب الهی نجات نمیبخشد.
بنابراین تا فرصت باقی است باید برای شروع زندگی به شیوهای که رضایت خداوند متعال و امام زمان علیهالسلام را جلب میکند اقدام کنیم. اگر این کار به تعویق بیفتد و برای ترک محرمات و انجام کارهای خیر و صلاح امروز و فردا کنیم، ممکن است فرصت از دست برود و لحظهای برسد که دیگر توبه ما فایده نداشته و ما را از عذاب که خودمان برای خود فراهم کردهایم نجات نمیدهد.
دعا برای ظهور
دعا کردن برای ظهور امام زمان علیهالسلام باید یکی از برنامههای زندگی شیعیان و دوستداران آن حضرت باشد. نکته قابل توجه در این مورد آن است که تمام اهل بیت علیهم السلام برای رسیدن اذن ظهور دعا میکردند؛ به عنوان مثال در نامهای که از ناحیه امام زمان خطاب به اسحاق بن یعقوب صادر شد، آن حضرت با صراحت به مسلمانان سفارش کردند که برای هر چه زودتر اتفاق افتادن امر ظهور بسیار دعا کنند. همچنین فرمودند: «برای تعجیل ظهور من در هر موقعیت مناسبی بسیار دعا کنید که در آن فرج و حل مشکلات شما خواهد بود.»
همچنین امام حسن عسکری علیهالسلام به مشکلات در دوران غیبت اشاره کرده و فرمودند: «کسی در این شرایط از هلاکت و نابودی نجات پیدا نمیکند مگر اینکه خدا او را به دعا برای تعجیل فرج و ظهور موفق بگرداند.» بنابراین دعا برای سلامتی امام زمان و تعجیل در فرج آن حضرت مسئولیتی است که بر عهده هر مسلمان و شیعه گذاشته شده تا با این باور که گشایش امورشان با ظهور آن حضرت اتفاق میافتد، این کار را جزء برنامههای زندگی خود قرار بدهند.
احترام به حریم دیگران
یکی از نکاتی که در روایتهای رسیده از امام زمان علیهالسلام تأکید شده، این است که کسی حق ندارد در محدوده دیگری وارد شود مگر اینکه از طرف او اجازه داشته باشد. در همین مورد از آن حضرت نقل شده که برای هیچکس جایز نیست در اموال و امور دیگران تصرف کند مگر با اذن و اجازه صاحب و مالک آن.
هرچند که این نکته در قوانین حقوقی همه کشورهای جهان امروز ثبت شده، اما تذکر و تأکید امام زمان بر این نکته نشاندهنده اهمیت بالای این موضوع در زندگی مردم است. کسی که در زندگی حد نگه دارد و بیاجازه وارد حریم دیگران نشود، میتواند امیدوار باشد به یکی از تذکرات بسیار مهم امام زمان علیهالسلام عمل کرده و موجبات رضایت و شادی آن حضرت را فراهم کرده است.
نظر بدهید