یک رسانه آمریکایی در گزارشی با بررسی وضعیت غزه پس از گذشت سه ماه از آغاز جنگ علیه آن نوشت: اسرائیل به هیچ یک از اهداف خود در جنگ علیه غزه دست نیافته است، چراکه حماس همچنان پابرجاست، افکار عمومی در سطح جهان به دلیل بمباران شدید فلسطینیان آشکارا علیه اسرائیل شده است و قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل نیز حاکی از انزوای اسرائیل در جهان، به رغم حمایتهای آمریکاست.
به گزارش سارنا به نقل از ایسنا، سه ماه پس از آغاز جنگ در نوار غزه و حملات رژیم صهیونیستی، غیرنظامیان بیشترین بار خشونت را به دوش کشیدهاند که در نتیجه آن نزدیک به ۲۳ هزار فلسطینی کشته شدهاند. همچنین بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، حدود ۸۵ درصد از مردم غزه نیز آواره شدهاند و یک چهارم از مردم این منطقه با قحطی روبرو هستند.
خبرگزاری یونایتدپرس اینترنشال (UPI) با انتشار این مقدمه گزارش داد: این جنگ هنوز راه درازی در پیش دارد و ممکن است به سمت بنبست پیش برود. از منظر ژئوپلیتیک، این نقطهای است که بازیگران اصلی در آغاز سال جدید (میلادی) در آن ایستاده و در حقیقت به آنچه میخواستند، دست نیافتهاند.
یوپیآی در ادامه با تاکید بر اینکه «موفقیتهای اسرائیل در این جنگ بسیار محدود است» افزود: اسرائیل تاکنون نتوانسته است به هیچ یک از اهداف اصلی جنگ خود دست یابد؛ نابودی حماس و آزادی بقیه ۲۴۰ اسرائیلی که در هفتم اکتبر در جریان عملیات حماس علیه اسرائیل به اسارت گرفته شده بودند.
نیروهای حماس همچنان از شبکه تونلهای خود برای کمین سربازان اسرائیلی استفاده و به اسرائیل راکت شلیک میکنند، البته با حجم بسیار کمتر.
هنوز حدود ۱۳۰ اسرائیلی در اسارت هستند و تنها یک اسیر برخلاف آزادیهایی که از طریق میانجیگران قطری و مصری ترتیب داده شده بود، توسط نیروهای نظامی اسرائیل آزاد شده است. جامعه اسرائیل نیز به دو گروه کسانی که میخواهند مذاکرات برای آزادی اسرا را در اولویت قرار دهند و کسانی که میخواهند حذف حماس در اولویت قرار گیرد، تقسیم شده است.
این رسانه آمریکایی ترور «صالح العاروری» معاون رئیس دفتر سیاسی حماس در بیروت را تنها یک «موفقیت نمادین» برای رژیم صهیونیستی برشمرد و نوشت: «تردیدی وجود ندارد که اسرائیل پشت این ترور است اما دو رهبر حماس مستقر در غزه که اسرائیل بیشتر خواهان حذف آنها است، یعنی «یحیی سنوار» رهبر سیاسی و «محمد ضیف» رهبر نظامی حماس هنوز آزاد هستند.
اسرائیل هنوز از حمایت آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل برخوردار است که از زمان آغاز جنگ تنها یک قطعنامه غیر الزامآور را (علیه اسرائیل) تصویب کرده است اما دولت بایدن بهطور علنی بر اسرائیل فشار میآورد تا تاکتیکهای خود را برای به حداقل رساندن تلفات فلسطینیها تغییر دهد.
همچنین کابینه اسرائیل در مورد نحوه اداره غزه پس از پایان جنگ اختلاف نظر دارد. «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اینرژیم گفته است که نمیپذیرد غزه در کنترل حماس باقی بماند یا توسط تشکیلات خودگردان فلسطین اداره شود. جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، سپردن حکومت غزه به رهبری تشکیلات خودگردان فلسطینی را ترجیح میدهد اما نتانیاهو این را رد کرده و طرحی جایگزین هم ارائه نکرده است.
از طرفی دیگر، کارزار بمباران گسترده تلآویو علیه فلسطینیان نیز افکار بینالمللی را به علیه آن معطوف کرده است، همانطور که در رایگیری ماه گذشته مجمع عمومی سازمان ملل که در آن ۱۵۳ کشور از ۱۹۳ کشور عضو خواستار آتشبس در غزه شدند، مشخص شد.»
یوپیآی ادامه داده است: «آیا روزهای نتانیاهو به شماره افتاده است؟ جدیدترین شماره نشریه اکونومیست مقالهای با این عنوان منتشر کرد که "بنیامین نتانیاهو در حال شکست در جنگ است. زمان برکناری او است." این قضاوت چه منصفانه باشد یا نه، واضح است که اختلافات داخلی و بلاتکلیفی در دولت نتانیاهو مانع از مدیریت و هدایت صحیح جنگ شده است.
این رسانه آمریکایی در ادامه گزارش خود به بررسی موقعیت حماس در این جنگ پرداخت و تصریح کرد: «واضح است که گروه آسیب دیده است. اسرائیل ادعا میکند که بین ۸۰۰۰ تا ۹۰۰۰ نفر از حدود ۳۰۰۰۰ نیروی رزمی حماس را کشته یا اسیر کرده است، هرچند توضیحی نداده است که چگونه تلفات آن را محاسبه میکند».
دستاورد اصلی حماس این است که هنوز پابرجاست. این گروه برای پیروزی مجبور نیست اسرائیل را شکست دهد و فقط باید از حمله ارتش اسرائیل جان سالم به در ببرد. حماس میتواند ادعای دستاورد مثبتی هم داشته باشد، چراکه حمله این گروه در هفتم اکتبر موضوع فلسطین را در راس برنامه خاورمیانه قرار داده است.
شهروندان کشورهای عربی که قراردادهای صلح با اسرائیل امضا کردهاند، آشکارا خشمگین هستند و توافق اسرائیل و عربستان برای عادیسازی روابط میان آنها که قبل از درگیری قریبالوقوع بود، در حال حاضر از روی میز برداشته شده است.
بهعلاوه نتایج نظرسنجیها نشان میدهد که حمایت از حماس در کرانه باختری در سه ماه گذشته از ۱۲ درصد به ۴۴ درصد و از ۳۸ درصد به ۴۲ درصد در غزه افزایش یافته است. اگر اکنون امکان برگزاری انتخابات عادلانه فلسطینی وجود داشت، میتوانست نتایجی را به دست آورد که اسرائیل و آمریکا علاقهای به آن ندارند.»
یونایتدپرس اینترنشنال همچنین با اشاره به آنچه آن را «ضعف آمریکا در قبال اسرائیل» توصیف کرده، افزود: «جو بایدن بلافاصله پس از حمله حماس در هفتم اکتبر، نتانیاهو را در آغوش گرفت اما تلاشهای آمریکا از آن زمان برای تأثیرگذاری بر برنامههای جنگی اسرائیل هیچ نتیجهای نداشته است. آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا نیز در تلاش خود به منظور متقاعد کردن اسرائیل برای پایان دادن به جنگ تا آغاز سال جدید شکست خورد. بعید است که سفر کنونی او به این منطقه تغییرات عمدهای ایجاد کند.
علاوه بر این، اختلافات در ایالات متحده ممکن است به بایدن در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در نوامبر آسیب برساند. جوانان مترقی تحصیل کرده دانشگاهی که تمایل دارند به دموکراتها رای بدهند، در تظاهراتی علیه حمایت عمومی بایدن از اسرائیل شرکت کردهاند.
این قشر از جامعه ترقی خواه آمریکایی به نامزد تقریباً قطعی حزب جمهوریخواه، یعنی دونالد ترامپ رأی نمیدهند اما آنها میتوانند در روز انتخابات در خانه بمانند و انتخابات را به ترامپ بسپارند.
حمایت ایالات متحده از اوکراین نیز به یک قربانی این جنگ تبدیل شده است. جمهوریخواهان با الهام گرفتن از ترامپ، حمایت از اسرائیل و توقف جریان مهاجران از مرز ایالات متحده و مکزیک را در اولویت قرار دادهاند. آنها علاقه خود را به اوکراین از دست میدهند که به وضوح به نفع ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه است. در صورت پیروزی مجدد ترامپ در ریاست جمهوری، این مزایا تقویت خواهد شد.»
یوپیآی در ادامه به بررسی نقش سازمان ملل در این میان پرداخت و نوشت: «سازمان ملل نیز در ماموریت خود برای حفظ صلح جهانی شکست خورده است. تنها قطعنامه شورای امنیت در مورد جنگ هم هیچ معنایی نداشت، همانطور که روسیه به آن اشاره کرد.
قطعنامه اخیر مجمع عمومی سازمان ملل انزوای فزاینده اسرائیل را نشان میدهد اما هیچ کاری برای تغییر مسیر جنگ انجام نداده است و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل قادر به تأثیرگذاری بر اسرائیل یا حماس نبوده است.»
این خبرگزاری در بخش پایانی گزارش خود با اشاره به رویکرد ایران در قبال جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه نوشت: «اگرچه تهران هنوز نشانهای از تمایل مستقیم به درگیر شدن در جنگ را نشان نمیدهد، اما به نظر میرسد که با اقدام نیروهای نیابتی که از طریق حملات موشکی، پهپادی و توپخانه از حماس حمایت میکنند، مشکلی ندارد.»
نظر بدهید