به گزارش سارنا به نقل از جوان آنلاین، جهشهای ارزی چند مدت اخیر این سوال را ایجاد میکند که ریشه این افزایش بیشتر سیاسی است یا اقتصادی؟ امین دلیری، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی معتقد است که هم مسائل اقتصادی و هم تنشهای سیاسی و انتظارات تورمی در افزایش اخیر نرخ ارز تاثیرگذار بوده است.
جهشهای ارزی اخیر را بیشتر ناشی از مسائل سیاسی میدانید یا اقتصادی؟
هر دو این موارد سهم دارند. در خصوص ریشههای اقتصادی رویکردی را از سوی دولت چهاردهم در خصوص بالارفتن نرخ ارز نیمایی شاهد بودیم که اگرچه هنوز قطعی نشده، اما در گران شدن قیمتها در بازار آزاد ارز تاثیرگذار بوده است. به لحاظ سیاسی نیز تنشهای بین الملل و انتخابات آمریکا نیز تاثیرات خود را دارد. از طرفی دیگر بودجه انبساطی دولت نیز از دیگر مواردی است که انتظارات تورمی را در فعالان اقتصادی ایجاد میکند.
آقای همتی در دولت قبل و پیش از سکانداری وزارت اقتصاد، پیشنهادات زیادی در خصوص مدیریت ارز داشتند. با این حال چرا اثرات این راهکارها در بازار ارز ملموس نیست؟
از دولت دوازدهم شاهد شروع روند افزایش هزینههای جاری دولت و بودجههای انبساطی بودیم. تورم بالا، هزینههای بالای دولت و همچنین پرداخت یارانههای نقدی و ... منجر به کسری بودجه و در ادامه اثرات تورمی آن شد. عدم کنترل هزینههای جاری دولت به چالشی برای اقتصاد کشور تبدیل شد که در نهایت یکی از اثرات آن گرانی ارز بوده است؛ بنابراین دولتها اغلب در این شرایط در مسیر اجتناب ناپذیر قرار میگیرند.
در واقع تا تصمیمی جدی برای اصلاح این ساختار گرفته نشود و دولت کوچک و هزینههای جاری دولت کاهش نیابد نمیتوان انتظار جدی داشت. آقای همتی نیز از این قاعده مستثنی نیست. آقای همتی خودش معتقد بود که ارز نیمایی افزایش نمییابد و قیمت ارز آزاد باید کاهش یابد، اما هم اکنون شاهد گرانیها هستیم.
مساله مهم این است که گرانی دلار به خود دولت نیز آسیب میزند وهزینههای دولت را بالا میبرد و این یک دور باطلی است و سیاستگذاران نباید تصمیمات عجولانه بگیرند.
برخی معتقدند با تنشهای بین الملل اخیر، قیمت فعلی ارز و جهاشهای آن غیرمنطقی نیست. چقدر با این گزاره موافقید؟
به طور هم مداخلات ارزی بانک مرکزی در کنترل نرخ دلار موثر بوده است. سیاست تثبیت باعث شد تا نرخ دلار مدیریت شود. در دولت آقای رئیسی دلار ۱۲۸ هزار تومان را نیز پیش بینی میکردند که نشد. همچنین انتظارات تورمی نیز به گونهای نبوده که به افزایش بیش از این دامن بزند.
نظر بدهید