سخنگوی شورای نگهبان: «افترا زدن‌ها» در بررسی صلاحیت نمایندگان مجلس تأثیر می‌گذارد


عباسعلی کدخدایی گفت: طبق قانون، اگر نماینده‌ای افترا بزند و نتواند نسبت به آن توضیح ارائه دهد، در بررسی صلاحیت وی تاثیرگذار خواهد بود.

6/15/2019 1:26:44 PM
کد خبر: 2016

به گزارش سارنا به نقل از فارس، عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان امروز در نشست خبری خود در پاسخ به سوال فارس مبنی بر اینکه توصیه‌اش به افرادی که این روزها بحث تقلب در انتخابات سال 88 را مطرح می‌کنند چیست، اظهار داشت: ما انتخابات سال 88 را سالم می‌دانیم.

وی افزود: مملکت ما آزاد است و هر روز کسی حرفی می‌زند، اما ما به برخی از این حرف‌ها اعتنایی نمی‌کنیم.

سخنگوی شورای نگهبان درباره بازخوانی‌های خود از انتخابات سال ۸۸ ریاست جمهوری گفت: اگر هم مطلبی مطرح می‌کنیم صرفاً برای تأکید بر سلامت آن انتخابات و آگاه‌سازی مردم است.

وی درباره شکایت شورای نگهبان از محمود صادقی عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: ما از آقای صادقی به دلیل دروغی که گفته است به هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس شکایت کردیم و خواستیم که آقای صادقی توضیحات خود را مطرح کند.

با توجه به اصل 86 قانون اساسی، نماینده می‌تواند در انجام وظایف قانونی خود اظهار نظر کند اما افترا زده و اگر نتواند نسبت به این اظهار نظر خود، توضیح ارائه کند قطعا در بررسی صلاحیت وی هم تاثیرگذار خواهد بود.

وی درباره حضور پگاه آهنگرانی هنرپیشه سینما در شورای نگهبان اظهار داشت: قرار است وی مستندی را درباره انتخابات ۸۸ تهیه کند از این رو با هماهنگی، مصاحبه‌ای را انجام دادند و قرار است مستندات به موقع به شورا اعلام شود.

* قانون انتخابات، کارآمد نیست 

این عضو حقوقدان شورای نگهبان با اشاره به اینکه ملاک اصلی کار شورای نگهبان قانون است، افزود: قانون انتخابات یک قانون کارآمد نیست تلاش‌هایی برای اصلاح صورت گرفت ولی متاسفانه نتایج مدنظر برای اجرایی شدن این موضوع در انتخابات پیش‌رو صورت نگرفت.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی درباره اظهارات سخنگوی کمیسیون شوراها درباره تشکیل کارگروه بین مجلس و شورا درباره قانون انتخابات خاطرنشان کرد: ما منتظر تصمیم مجلس در این راستا هستیم.

* ضرورتی برای رسانه‌ای کردن دیدارها با چهره‌های سیاسی نیست 

کدخدایی با بیان اینکه شورای نگهبان با چهره‌های سیاسی دیدار می‌کند، تاکید کرد: ضرورتی برای رسانه‌ای کردن همه این دیدارها وجود ندارد.

وی درباره الکترونیکی شدن انتخابات گفت: ما اعلام آمادگی کردیم و منتظر ارائه نظر دوستان وزارت کشور هستیم.

سخنگوی شورای نگهبان درباره افزایش اختیارات رئیس‌جمهور گفت: این موضوع به شورای نگهبان ارتباطی ندارد اما اگر درخواستی قانونی در این راستا صورت گیرد از سوی ما مورد بررسی قرار می‌گیرد اما فعلا این موضوع در دستور کار ما قرار ندارد.

کدخدایی درباره حضور نیروهای بازنشسته در نهادهای اجرایی برخلاف مصوبه قانونی و استعفای برخی از این نیروها برای حضور در انتخابات مجلس اظهار کرد: اینکه هنوز برخی افراد بازنشسته در نهادهای اجرایی و دولتی حضور دارند جای سوال است از این رو اگر این افراد برخلاف قانون در انتخابات حضور داشته باشند بدون شک این روند در تایید صلاحیت آنها تاثیرگذار خواهد بود.

وی درباره لوایح مربوط به گروه ویژه اقدام مالی (FATF) نیز عنوان کرد: این موضوع از دایره کاری شورای نگهبان خارج شده است و مجمع تشخیص مصلحت نظام باید در این راستا اظهارنظر کند.

* محمدرضا خاتمی اگر مدرکی دارد، ارائه دهد

کدخدایی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه خیلی مایل نیست، درباره اظهارات محمدرضا خاتمی صحبت کند، خاطرنشان کرد: اظهارات ایشان خیلی هم برای من اهمیت ندارد و در این باره قبلا هم صحبت کردم ولی ایشان اگر مدرکی دارند ارائه دهند.

سخنگوی شورای نگهبان در بخش دیگری از نشست خبری خود که به اعلام نظرات شورای نگهبان درباره مصوبات مجلس اختصاص داشت، گفت: طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مورد بحث و بررسی قرار گرفت و عدم مغایرت آن با موازین شرع و قانون اساسی اعلام شد.

وی افزود: طرح اصلاح جز یک بند «پ» ماده ۶۰ قانون برنامه ششم توسعه در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت و در همان مرحله اول بررسی، عدم مغایرت آن با موازین شرع و قانون اساسی اعلام شد.

کدخدایی اضافه کرد: همچنین لایحه معافیت وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی از پرداخت هزینه‌های ثبتی مورد بررسی قرار گرفت که عدم مغایرت آن با موازین شرع و قانون اساسی شناخته شد.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به بررسی لایحه حفاظت از خاک در شورای نگهبان گفت: این لایحه چند نوبت بین مجلس و شورای نگهبان در رفت و آمد بود که با توجه به اصلاحات به عمل آمده عدم مغایرت آن با شرع و موازین قانون اساسی اعلام شد.

وی با اشاره به بررسی لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان در شورای نگهبان، خاطرنشان کرد: این لایحه یک بار دیگر برای شورای نگهبان ارسال شده بود چرا که ایراداتی داشت و مجدداً ایرادات آن در برخی از موارد باقی بود.

کدخدایی افزود: در تبصره ۹ لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان اشاره شده است که هرگاه بی توجهی یا سهل انگاری والدین منجر به نتایج موضوع این ماده شود، حسب مورد به مجازات مندرج در این قانون متهم می‌شوند و بحث این بود که اگر در جایی که والدین مکلف هستند و وظیفه قانونی و شرعی دارند اما تکالیف خود را عامداً انجام ندهند، وضعیت به چه صورت می‌شود؟ که فقهای شورای نگهبان اعلام کردند در این صورت خلاف شرع است و والدین مکلف هستند که وظایف خود را به درستی انجام دهند.

سخنگوی شورای نگهبان تصریح کرد: ایراد دیگری هم در بند ۵ این لایحه وجود داشت مبنی بر اینکه در ماده ۱۷ مطرح شده بود که اگر کودک یا نوجوان در معرض خطر قرار گرفته است و والدین می‌توانند او را نجات دهند، دراین وضعیت چه اتفاقی می‌افتد؟ که مجلس اصلاحی را به عمل آورد که این اصلاح همچنان ایراد را باقی گذاشته است.

وی تأکید کرد: این دو ایرادی که شورای نگهبان به لایحه حمایت از اطفال و نوجوانان گرفته، برای حمایت از کودکان و نوجوانان و به نفع آنان است.

کدخدایی با اشاره به بررسی لایحه اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی اظهار داشت: این لایحه اصولاً مورد قبول هر فرد دلسوزی است و کلیت قانونی هم که فعلاً داریم، با این لایحه تفاوتی نمی‌کند.

وی افزود: البته تشریفاتی در قانون فعلی وجود دارد که مجلس آن تشریفات را حذف کرد و اعضای شورای نگهبان معتقد بودند که در ماده واحده این لایحه مباحث کیفری و مسائل امنیتی به طور مطلق از متن مصوبه حذف شده است و این مسئله را خلاف موازین شرع تشخیص دادند.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به اینکه تبصره‌ای به این لایحه در مجلس اضافه شده بود که آن هم خلاف موازین شرع و قانون اساسی شناخته شد، ادامه داد: اطلاق اعطای تابعیت نسبت به مواردی که خوف بروز مشکلات و مسائل امنیت وجود داشته باشد خلاف موازین شرعی و قانون اساسی اعلام شد.

کدخدایی گفت: همچنین در یکی از تبصره‌های این لایحه، اطلاق اعطای پروانه اقامت به پدر مطرح شده است که در این مورد هم نسبت به مواردی که خوف بروز مشکلات و مسائل امنیتی وجود داشته باشد خلاف موازین شرع و مغایر بند ۵ اصل ۳ قانون اساسی شناخته شد.

وی با اشاره به بررسی لایحه مدیریت بحران کشور در شورای نگهبان، افزود: این لایحه قبلاً هم به شورای نگهبان ارسال شده بود اما شورای نگهبان ایراداتی را به این لایحه وارد دانست.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: در بند الف ماده ۴ این لایحه اعضای شورای نگهبان اعلام کردند که در این بخش لفظ سند به کار برده شده است و از آنجایی که ما در قوانینمان تعریفی برای سند نداریم، باید وضعیت آن مشخص شود.

کدخدایی خاطرنشان کرد: در ماده ۸ این لایحه علیرغم اصلاحات به عمل آمده، ایراد بند ۴-۱ سابق این شورا با عنایت به عزل رئیس سازمان مدیریت بحران توسط وزیر کشور کماکان به قوت خود باقی است.

وی اظهار داشت: همچنین طرح حمایت از مرمت و احیای بافت‌های تاریخی، فرهنگی در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که در بند الف این طرح اطلاق تکمیل و تعیین محدوده بافت تاریخی، فرهنگی، توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور مغایر اصل ۸۵ قانون اساسی شناخته شد.

سخنگوی شورای نگهبان افزود: همچنین در بند پ این طرح اطلاق تهیه چارچوب طرح‌های ویژه حفاظت و احیای بافت‌های تاریخی، فرهنگی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور مغایر اصل ۸۵ قانون اساسی شناخته شد و در ماده ۳ این طرح هم ایراداتی به مبحث حقوق مالکانه گرفته شد و یکی دیگر از ابهامات در ماده ۴ این طرح مبنی بر روشن نبودن اساسنامه سازمان فنی و حرفه‌ای بود.

وی با اشاره به بررسی طرح اصلاح مواد ۱ و ۱۰ قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی خاطرنشان کرد: در ماده یک موضوع الحاق بند ۱۷، از آنجا که روشن نیست که آیا مقصود از این طرح، توسعه احکام قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی به انجمن، جمعیت، اتحادیه و کانون صنفی و خانه‌ها است یا خیر، ابهام دارد که پس از رفع ابهام، اظهار نظر خواهد شد.

سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: در ماده ۲ این طرح از آنجا که مشخص نیست آیا انجمن، جمعیت، اتحادیه و کانون صنفی و انجمن اسلامی باید از کمیسیون ماده ۱۰ مجوز پروانه فعالیت اخذ نماید یا خیر. ابهام دارد که پس از رفع ابهام، اظهارنظر خواهد شد.

سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: اساسنامه صندوق توسعه حمل و نقل کشور هم در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که بند «ژ» ماده ۸ این اساسنامه برخلاف موازین شرع شناخته شد و در تبصره ۲ ماده ۱۰ این اساسنامه، شرط وثاقت و امانت باید ذکر گردد و الا اشکال دارد.

کدخدایی با اشاره به اینکه همچنین چند اساسنامه هم در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت، گفت: اساسنامه صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته، اصلاحیه اساسنامه شرکت‌های برق منطقه‌ای و شرکت سهامی مدیریت شبکه برق ایران در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که عدم مغایرت این دو اساسنامه با موازین شرع و قانون اساسی اعلام شد.

وی با اشاره به بررسی اساسنامه شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی (ره) در شورای نگهبان تأکید کرد: در ماده ۳ این اساسنامه، واژه «لجستیک» مغایر اصل ۱۵ قانون اساسی شناخته شد و در ماده ۱۷ و ماده ۲۵ آن شرط اسلام و ایمان باید ذکر گردد والا اشکال دارد و همچنین در بند «ث» ماده ۳۱ مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی نسبت به مواردی که مشکلات و مسائل امنیتی ایجاد گردد، واجد اشکال است.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به بررسی طرح اصلاح بند ۵ ماده ۶ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی گفت: در تبصره ۴ این طرح علیرغم اصلاحات به عمل آمده ابهام سابق این شورا کماکان به قوت خود باقی است.

نظر بدهید


نام:


ایمیل:


موضوع:


توجه: دیدگاه هایی که حاوی توهین و تهمت و یا فاقد محتوایی که به بحث کمک میکند باشند احتمالا مورد تایید قرار نمیگیرند.