به گزارش سارنا، حجت الاسلام حسین سبحانی نیا کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با مهر، درباره عملیاتی شدن تصمیم ایران در برداشتن گام سوم کاهش تعهدات برجامی در قبال طرف های باقی مانده در این توافق، گفت: پس از یک سال صبر استراتژیک جمهوری اسلامی ایران از زمان خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، شاهد وعده های بسیاری از جانب طرف های باقی مانده در برجام به خصوص اروپایی ها بودیم که متاسفانه تاکنون و بعد از دو فرصت شصت روزه در گام های اول و دوم کاهش تعهدات برجامی ایران، هیچ اقدام عملیاتی خاصی از سوی اروپایی ها به غیر از تشکیل یک صندوق اعتباری به نام «اینستکس» که کاربردهای محدودی هم دارد، نبودیم.
وی گفت: اخیرا اما، در گفتگو ها و تماس های میان ایران با طرف های اروپایی به خصوص فرانسوی ها، پیشنهاد اعتبار ۱۵ میلیارد دلار برای ایران مطرح شد، در مقابل ایران هم دو شرط فروش نفت و بازگشت درآمد حاصل از فروش آن به کشور را مورد تاکید قرار دارد و گفت که باید از طرف اروپا مورد پذیرش واقع شود.
کارشناس مسائل بین الملل افزود: آنچه که تا کنون مطرح شده صرفاً در حد طرح و پیشنهاد از سوی اروپایی ها به ویژه فرانسه تلقی می شود که تا عملیاتی شدن، فاصله بسیاری دارد.
سبحانی نیا با بیان اینکه قطعاً این وضعیت نمی تواند رضایت ایران را در پی داشته باشد و ما به درستی وارد گام سوم کاهش تعهدات برجامی شدیم،اظهار داشت: در این فرصت شصت روزه سوم هم میتوانیم مذاکرات را با طرفهای مقابل همچنان ادامه دهیم تا زمانی که نتیجه ای که مورد رضایت تهران باشد، بدست آید.
وی ادامه داد: گام سوم ایران می تواند به مراتب مهم تر از گام های اول و دوم برداشته شده باشد، چرا که می تواند نشان دهنده تصمیم قاطع ایران در پیشبرد اهداف خود در برابر بدعهدی های طرف اروپایی و به نوعی استقلال رأی ایران در تداوم مسیر خود جهت تامین منافع ملی بدون اجازه گرفتن از کسی باشد.
نماینده ادوار مجلس تصریح کرد: اگر اروپاییها بخواهند به همین شیوه که تا کنون عمل کردند ادامه دهند، جمهوری اسلامی ایران هم بر اساس منافع خود، حتی اگر لازم باشد تا خروج از برجام هم پیش می رود.
سبحانی نیا با بیان اینکه بر حسب سوابق و تجربه ای که از اروپایی ها داریم چندان امیدوار به وعدههای آنها در فرصت شصت روزه گام سوم هم نیستم، افزود: اروپا نشان داده که کماکان دنباله روی سیاستهای آمریکا است و از خود اراده و عزم مستقلی ندارد بنابراین نمیتوان به حرف و عمل احتمالی چنین بازیگری خوشبین بود.
وی گفت: امید بستن به طرف اروپایی کار بیهوده ای است که جزء تلف کردن وقت برای جمهوری اسلامی ایران، نتیجه دیگری در پی نخواهد داشت.
کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: به اعتقاد من برای خروج از این وضعیت، ایران باید بدون توجه به دیگر طرف ها، برنامه خود را در مسیر پیشرفت و تامین حداکثری منافع ادامه دهد که در این میان، توجه بیشتر به ظرفیتهای داخلی، تکیه بر توان بومی و همچنین گسترش روابط تجاری با کشورهای منطقهای می تواند به عنوان راهکارهای ما در این برهه مطرح باشند.
نظر بدهید