رئیسی: باید برای مردم در فرآیند دادرسی و پیگیری آسیب‌های اجتماعی نقش تعریف کرد


رئیس قوه قضائیه گفت: بسیاری از ناهنجاریها و آسیب‌های اجتماعی و حتی مسائل و مشکلات مربوط به محیط زیست و موضوع حفظ حقوق عامه با حضور مردم قابل حل است.

2/17/2020 12:54:59 PM
کد خبر: 3677

به گزارش سارنا به نقل از تسنیم، حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدابراهیم رئیسی صبح امروز در جلسه مسئولان عالی قضائی که با حضور جمعی از اساتید حقوق، علوم اجتماعی و مسئولان سازمانهای مردم‌نهاد با موضوع "رونمایی از دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضائیه" برگزار شد اظهار کرد: انقلاب اسلامی ما و نهادهای اساسی برخاسته از این انقلاب مبتنی بر جلوه خاص، اراده و رأی مردم است و تمام نهادهای اساسی کشور با رأی مردم شکل گرفته است.

وی با بیان اینکه "هرجا حضور مردم را داشته‌ایم کار پیش رفته است" گفت: حضور مردم در راهپیمایی 22 بهمن حضوری است پشتوانه بعدی حرکت نظام و مسئولان، و جلوه خاص از تداوم نظام و انقلاب است.

رئیس قوه قضائیه انتخابات پیشِ‌روی مجلس شورای اسلامی را جلوه دیگری از حضور مردم خواند و گفت: سؤال این است که؛ آیا نقش مردم بعد از حضور پای صندوقهای رأی تمام می‌شود؟ ما باید چگونگی نقش مردم بعد از حضور پای صندوقهای رأی را تعریف کنیم، زیرا هر جا در مسائل سیاسی و اجتماعی به مردم نقش داده‌ایم موفق بودیم و مهمترین جلوه آن دفاع مقدس است که امام خمینی(ره) به مردم نقش دادند و پیروزی‌ها و موفقیت‌ها در دفاع مقدس ثمره نقش مردم بود.

رئیسی با تأکید بر اینکه عرصه‌های حضور مردم عرصه‌های موفقیت‌آمیز بوده است، افزود: طبق قانون اساسی مکلف هستیم در مسائل سیاسی، فرهنگی و اجتماعی به مردم نقش بدهیم. بسیاری از ناهنجاریها و آسیب‌های اجتماعی و حتی مسائل و مشکلات مربوط به محیط زیست و موضوع حفظ حقوق عامه با حضور مردم قابل حل است.

رئیس دستگاه قضا ادامه داد: فقط در قانون‌های مجازات اسلامی، آیین دادرسی کیفری و قانون امر به معروف و نهی از منکر صراحتاً بیش از 30 مورد به مردم نقش داده شده و فقط طبق همین 3 قانون دستگاه قضائی مکلف است به مردم نقش بدهد.

وی گفت: در حکمی که رهبر معظم انقلاب برای بنده حقیر صادر کردند یکی از بندها "مردمی بودن قوه قضائیه" و نگاه به مردم است و بنابراین یکی از تکالیف ما همین مسئله محسوب می‌شود. مردمی بودن با سخن محقق نمی‌شود بلکه باید در حوزه اقدام و عمل برای مردم نقش فراهم کرد و مشخص کنیم مردم چگونه می‌توانند با قوه قضائیه همکاری کنند.

وی تصریح کرد: ما بیش از آنکه به قوه قضائیه بزرگ از نظر حجم و وسعت نیروی انسانی و گستردگی آن نیاز داشته باشیم به قوه قضائیه قوی نیاز داریم؛ قوه قضائیه قوی قوه‌ای است که نگاه مردم را در فرآیند دادرسی و پیگیری مسائل اجتماعی همراه خود داشته باشد و اجرای حق و عدالت کنیم و طبیعتاً این کار یک حرکت دوسویه است، یعنی هم قوه قضائیه باید به مشارکت مردم توجه داشته باشد و هم مردم باور، اراده و اقدام در حوزه عمل و اجرا را داشته باشند.

وی در ادامه سخنان خود به نقش مردم در بحث زندانیان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر توسط نهادهایی همچون ستاد دیه، برای زندانیان نیازمند و زندانیانی که جرائم غیرعمد مرتکب شده‌اند کمکهای مالی جمع‌آوری می‌شود تا از زندان آزاد شوند و مردم نیز محبت و کمک می‌کنند اما باید ببینیم نقش مردم در "بازاجتماعی کردن" زندانی کجاست.

رئیسی ادامه داد: گاهی اوقات زندانیانی وجود دارند که بدون ملاقات هستند و در این موارد می‌توان با کمک گرفتن از سازمانهای مردم‌نهاد به ملاقات این دسته از افراد رفت و طی چندین جلسه ملاقات آنها را متحول کرد. قرار ما این است که وقتی کسی به زندان می‌رود در آنجا متحول و بازاجتماعی شود و در همین راستا امام خمینی(ره) فرمودند که زندانها باید دانشگاه شود و این شعار دست‌نیافتنی نیست و این سؤال را امام به‌عنوان یک مسئله تحقق‌نیافتنی عنوان نکردند.

رئیس قوه قضائیه با تصریح به اینکه قوه قضائیه فقط وظیفه سزادهی ندارد، گفت: دستگاه قضائی هم نقش سزادهی و هم بازاجتماعی دارد تا زندانی و مجرم دوباره گرفتار آسیب اجتماعی نشود. در فرآیند دادرسی باید نقش مردم و میدان عمل آنها تعریف شود و مردم در بازاجتماعی کردن زندانیان می‌توانند نقش مؤثری داشته باشند.

رئیسی ادامه داد: از ابتدا که به‌امر رهبر معظم انقلاب به‌عنوان رئیس دستگاه قضا وارد این قوه شدم همواره در ذهنم بود که چطور به مردم در دستگاه قضائی نقش بدهیم و در همین راستا به برخی دوستان و متخصصین اعلام کردیم که موضوع را بررسی کنند و در نهایت برخی از افراد این جلسه بیش از 30 جلسه برای تهیه سازوکار لازم به‌منظور نقش‌دهی به مردم برگزار کردند و در نهایت گام نخست یعنی تعریف سازوکار نقش مردم در دستگاه قضائی آماده شد و مردم می‌توانند از حوزه پیشگیری گرفته تا حوزه دادرسی و بازاجتماعی کردن زندانی نقش داشته باشند.

رئیس قوه قضائیه با اشاره به امکان نقش مردم در حوزه کشف جرم، تعقیب مجرم، پیگیری آسیب‌های اجتماعی و حفظ حقوق عامه، گفت: چون سازوکار لازم تعریف نشده نقش مردم زیاد جدی گرفته نمی‌شد به‌عنوان مثال آیت‌الله شاهرودی در بحث صلح و سازش و نقش مشارکتهای مردمی برای کاهش ورودی پرونده‌ها نهادی همچون شوراهای حل اختلاف را تأسیس کردند که در حال حاضر مشغول اصلاح قانون آن هستیم تا این شوراها به همان اصل خود یعنی حل اختلاف، داوری و میانجیگری برگردند.

در پایان این جلسه قرار است دستورالعمل نحوه مشارکت و تعامل نهادهای مردمی با قوه قضائیه رونمایی و برای اجرا ابلاغ شود.

نظر بدهید


نام:


ایمیل:


موضوع:


توجه: دیدگاه هایی که حاوی توهین و تهمت و یا فاقد محتوایی که به بحث کمک میکند باشند احتمالا مورد تایید قرار نمیگیرند.