به گزارش سارنا به نقل از تسنیم، حسین راغفر اقتصاددان و استاد اقتصاددان در رابطه با دلایل عملکرد متفاوت اقتصادهای جهان در شرایط کرونایی بیان کرد: شاید یکی از اصلیترین دلایل این مسئله تفاوت ساختارهای نهادی کشورها باشد.
این اقتصاددان با اشاره به نقش تعیین کننده مراکز تحقیقاتی و نوآوری در قدرت اقتصادی و مزایای سیاسی آمریکا گفت: اقتصاد آمریکا با استفاده از نوآوریها معمولاً بر بحرانها غلبه کرده و بر اقتصاد سایر کشورها نیز تاثیر گذاشته است بطوریکه اقتصادهای دنیا برای استفاده از این ظرفیت باید به آمریکا حق امتیاز دهند.
وی با یادآوری این مطلب که اقتصاد آمریکا از دهه 70 میلادی به بعد از اقتصاد مبتنی بر تولید واقعی و صنعتی به سمت تولید در بخشهای مالی و صادرات ظرفیتهای تولید واقعی به کشورهای شرق آسیا تغییر کرد، گفت: همین تغییر مسیر، باعث کاهش شدید ظرفیت ایجاد اشتغال در اقتصاد آمریکا شد و به همین دلیل بود که در بحران 2008 طبقه متوسط آمریکایی به عنوان اصلیترین موتور محرکه تقاضا در بازار این کشور به شدت ضعیف شدند و تعداد جمعیت بی خانمان و بیکاران نیز به شدت بالا رفت.
راغفر با بیان اینکه اقتصاد آمریکا به شدت وابسته به سلطه این کشور بر منابع دیگر کشورهاست، تصریح کرد: بحران کرونا نیز نشان داد عمده مشاغل موقتی که ترامپ ایجاد کرده بود صرفاً در اثر فشار به کشورهای رقیب مانند چین و اتحادیه اروپا به وجود آمده بودند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: اقتصاد آمریکا در سالهای اخیر قادر به خلق مشاغل پایدار و با ثباتی نبوده و عمده مشاغل در این کشور مربوط به بخش خدمات است.
وی با اشاره به آسیب دیدگی ساختار اقتصاد مبتنی بر اقتصاد مالی و نئولیبرالی آمریکا در این بحران گفت: بازار کار آمریکا در سالهای اخیر که با سیاستهای ترامپ ایجاد شد عمدتا بازار کارهای موقت و بی ثبات بود که در نهایت هم در اثر بحران کرونا تعداد بیکاران در این کشور از 5 میلیون نفر به 27 میلیون نفر افزایش پیدا کرد.
راغفر تاثیرپذیری اقتصادهای دنیا از یکدیگر و از آمریکا به ویژه در شرایط بحرانی را قطعی خواند و افزود: طبق پیش بینی ها، اقتصادهای جهانی به ویژه اروپا در سالهای آینده از جهانی شدن فاصله خواهند گرفت و به سمت اقتصادهای ملی پیش خواند رفت.
این اقتصاددان اضافه کرد: کشورهای غربی از این بحران درس گرفتند که به ظرفیتهای داخلی و مسئولیتهای اجتماعی دولتها به ویژه در حوزه سلامت توجه بیشتری کنند و قطعاً جهت سیاستهای خود را از سمت اقتصاد بازار آزاد به ملی گرایی اقتصادی تغییر خواهند داد.
راغفر با بیان اینکه اقتصاد جهانی به شدت در حال تغییر است گفت: اقتصادهای مبتنی بر هوش مصنوعی، آینده دنیا را تغییر خواهند داد و کشورهایی که قادر به پیوستن به این نوع از اقتصاد نباشند دچار مشکل خواهند شد.
نظر بدهید