به گزارش سارنا به نقل از تسنیم، در حدیث های مستند از اهل بیت علیهم السلام آمده است که ملائکه از نور خلق شدهاند. چنانکه در روایتی میخوانیم که جنس انسان از خاک، جنس جن از آتش و جنس ملک از نور است.
در بعضی از روایتها نیز نقل شده که فرشته از عقل محض خلق شده، همان طور که حیوان از شهوت محض آفریده شده است. اما انسان ترکیبی از عقل و شهوت است که هر دو را در زندگی به کار میگیرد.
نکته جالب این است که اگر عقل انسان بر شهوت او غلبه کند، مقام و منزلت او از فرشتهها نیز بالاتر و والاتر خواهد رفت. چراکه انسان در کنار شهوت، از عقل برخوردار است اما فرشته شهوتی ندارد که بخواهد با آن مقابله کند.
از سوی دیگر اگر انسان عقل را کنار گذاشته و دنبال شهوت برود، مقام او از حیوانات هم پایینتر میآید همان گونه که خدای متعال درباره گروهی از انسانها میفرماید: «وَ لَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ کثِیرًا مِّنَ الْجِنِّ وَ الإِنسِ لَهُمْ قُلُوبٌ لاَّ یفْقَهُونَ بِهَا وَ لَهُمْ أَعْینٌ لاَّ یبْصِرُونَ بِهَا وَ لَهُمْ آذَانٌ لاَّ یسْمَعُونَ بِهَا أُوْلَئِک کالأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ أُوْلَئِک هُمُ الْغَافِلُونَ؛ به یقین، گروه بسیارى از جن و انس را براى دوزخ آفریدیم. آنها دلها [=عقلها]یى دارند که با آن (اندیشه نمىکنند و) نمىفهمند؛ و چشمانى که با آن نمىبینند و گوشهایی که با آن نمىشنوند. آنها همچون چهارپایان هستند؛ بلکه گمراهتر! اینان همان غافلان هستند.» چراکه این گروه از انسانها عقل را کنار گذاشته و بدون اینکه از قدرت تعقل خود استفاده کنند، آن قدر در پی شهوت و هوای نفس رفتهاند که مقام آنها از حیوان هم پایینتر و نازلتر شده است.
منابع:
- تفسیر المیزان؛ علامه طباطبایی
- تفسیر نمونه؛ آیت الله العظمی مکارم شیرازی
- تفسیر تسنیم؛ آیت الله العظمی جوادی آملی
نظر بدهید