دانشمندان آمریکایی، فناوری جدیدی را برای تحلیل همزمان ژنها ابداع کردهاند که مبتنی بر روش بارکدگذاری است.
به گزارش سارنا به نقل از ایسنا و به نقل از مدیکالاکسپرس، دانشمندان بیمارستان "مونت سینا"(Mount Sinai) آمریکا، فناوری جدیدی برای تحلیل همزمان عملکرد صدها ژن در سطح سلول ابداع کردهاند. این فناوری، مبتنی بر روش بارکدگذاری است و در آن از یک پروتئین جدید استفاده شده است.
از زمان کدگذاری نخستین ژنوم انسانی در اوایل سال 2000، مجموعهای شامل 20 هزار ژن کدگذاری شده مشخص شدند که دانشمندان هنوز نتوانستهاند عملکردهای انفرادی آنها را مشخص کنند. بدون وجود این اطلاعات، درک چگونگی عملکرد ژنومهای انسان و نحوه استفاده از آنها برای پیشبینی، پیشگیری و حتی درمان بیماری، محدود میشود.
دانشمندان در سالهای 2012 و 2013، روش جدیدی برای ویرایش ژنهای موسوم به "کریسپر" ابداع کردند که میتوان از آن برای تعیین عملکرد ژن استفاده کرد. کریسپر توانست جهان را متحول کند اما پژوهشگران هنوز در استفاده از این روش برای بررسی ژنها و نقش احتمالی آنها، با چالشهایی روبرو هستند.
روش جدید دانشمندان مونت سینا، چالشهای تحلیل ژنوم را در مقیاس بیسابقهای مورد بررسی قرار میدهد. این پژوهش، ابزار جدیدی را برای بارکدگذاری و ردیابی ژنهای متفاوت کریسپر با استفاده از پروتئینهایی موسوم به "اپیتوپ" (epitope) ارائه میدهد. بارکدهای اپیتوپ، این امکان را فراهم میکنند که از ژنهای کریسپر به همراه هم استفاده شود.
اگرچه فناوریهایی برای ردیابی ژن کریسپر وجود دارد اما این روشها بر DNA به عنوان یک بارکد تکیه میکنند و امکان بررسی عملکرد ژن را با دقت کمتری فراهم میکنند. پژوهشگران با این روش جدید توانستند روش جامعتری را برای مشخص کردن اثرات زیستی هر ژنوم نشان دهند.
پژوهشگران از این فناوری برای بررسی ژنهای مورد نیاز سیستم ایمنی استفاده کردند تا آنها را در برابر سرطان حفظ کنند.
"برایان براون"(Brian Brown)، استادیار علوم ژنتیک و یکی از نویسندگان این پژوهش گفت: هنوز باید کارهای بسیاری در مورد این پژوهش انجام شوند تا به درک کامل ژنوم انسان کمک کنند. ما هنوز عملکرد و نحوه ارتباط بسیاری از ژنها را نمیدانیم. روش ما، میتواند به اهداف مرتبط با این حوزه سرعت دهد و به کشف ژنهای عامل بیماری و داروهای جدید کمک کند.
مقاله این پژوهش، در مجله "Cell" به چاپ رسید.
نظر بدهید