برگزیدگان و شایستگان تقدیر نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» معرفی شدند.
به گزارش سارنا به نقل از ایسنا و به نقل از روابط عمومی خانه کتاب و ادبیات ایران، مراسم پایانی این جایزه امروز (شنبه، ۲۳ اسفندماه) با رعایت دستورالعملهای بهداشتی ناشی از ویروس کرونا با حضور ایوب دهقانکار مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، موسی حقانی رئیس پژوهشکده تاریخ معاصر و دبیر جایزه، برگزیدگان، داوران و اصحاب رسانه در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.
در ابتدای این مراسم ایوب دهقانکار، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران پیام سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به این جایزه را خواند.
متن این پیام به این شرح است: «قریب شش ماه پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، در پنجم مرداد ۱۳۵۷، حضرت امام خمینی (ره)، بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی ایران، در پیامی به مناسبت شهادت عدهای از مردم مشهد، رفسنجان و جهرم، نکاتی را با ملت ایران در میان گذاشتند که میتوان گفت روشناندیشی پیر فرزانه انقلاب برای تعیین نقشه راه و سرمشقی برای جلوگیری از تحریف حرکت مردمی و اساس شکلگیری تاریخنگاری انقلاب اسلامی را ترسیم کرد. ایشان در پیام خود فرمودند: «ما که هنوز در قید حیات هستیم و مسائل جاری ایران را - که در پیش چشم همه ما به روشنی اتفاق افتاده است - دنبال میکنیم، فرصتطلبان و منفعتپیشگانی را میبینیم که با قلم و بیان، بدون هراس از هرگونه رسوایی، مسائل دینی و نهضت اسلامی را بر خلاف واقع جلوه میدهند ... شکی نیست که این نوشتجات بیاساس به اسم تاریخ در نسلهای آینده آثار بسیار ناگواری دارد. از این جهت، روشن شدن مبارزات اصیل اسلامی در ایران، از ابتدای انعقاد نطفهاش تا کنون و رویدادهایی که در آینده اتفاق میافتد، از مسائل مهمی است که باید نویسندگان و علمای متفکر و متعهد بدان بپردازند.» (صحیفه امام (۱۳۸۶)، جلد ۳، ص ۴۳۴.
از منظر آسیبشناسی ایشان نسبت به حضور فرصتطلبان و منفعتپیشگان هشدار دادند؛ چرا که تحریف، همزاد انقلاب مردمی ملت ایران بوده و جریانهایی که با این خیزش مردمی زاویه داشتند، درباره ریشهها و رخدادها، مطالب ناهمگونی با واقعیتها بر قلم راندند.
تردیدی نیست که تاریخنگاری محصول تاریخنگری است و دومین نکته پیام امام راحل نحوه انتشار آثار است، چرا که فرصتطلبان و منفعتجویان، مسائل اصلی انقلاب و مبارزات اصیل مردم شهیدپرور ایران را خلاف واقع و کمرنگ جلوه میدادند.
از منظر آیندهنگری، هر نسلی با اتکا به میراث گذشتگان و نویافتههای زمانش به بازکاوی عالمانه گذشته میپردازد و سومین نکته در پیام بنیانگذار فقید انقلاب، توصیه اکید به نوشتن درباره انقلاب از سوی نویسندگان و علمای متفکر و متعهد و روشن شدن ریشههای آن است.
از بدو پیروزی انقلاب اسلامی ایران، کشور، مردم و نظام مبتنی بر انقلاب، با رهبری بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و پس از ایشان، با درایت مقام معظم رهبری، از رخدادهای گوناگونی که توسط دشمنان بدان وارد میشد، با سربلندی عبور کردند. قطعا چنین روندی در پیمودن مسیر خود، نیازمند قلم و پژوهش انسانهای آزادهای است که برای ثبت امروز و شرح فردا، با کمترین چشمداشتی، آن را برای آیندگان به میراث گذاشتهاند و آیندگان نیز چنین میراثی را بازیابی و تاریخ و هویت کشور خود را در مبارزه با استعمارگران بینالمللی و تمامیت خواهان و قدرتطلبان منطقهای، به روشنی حفظ میکنند.
برگزاری جایزه کتاب سال انقلاب اسلامی - که در آخرین روزهای سال ۱۳۹۹ نخستین دوره دوسالانه خود را برگزار میکند - نشان از همت والای معاونت امور فرهنگی و خانه کتاب و ادبیات ایران در حفظ دستاوردهای فرهنگی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی دارد که همواره از دغدغههای مقام معظم رهبری بوده است. از این که در نخستین دوره این جایزه، از پیشکسوتان پژوهشهای حوزه انقلاب اسلامی نیز تقدیر میشود، بسیار خرسندم که بیانگر تقدیر مدیران فرهنگی از جهادگران فرهنگی در جنگ نرم با دشمنان انقلاب اسلامی است.
برای همه دستاندرکاران این جشنواره و سازمانهای همکار و همراه آرزوی توفیق در خدمت به نظام جمهوری اسلامی و آرمانهای امام خمینی و شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی دارم.
در بخش دیگری از مراسم، برگزیدگان و شایستگان تقدیر نخستین جایزه «کتاب تاریخ انقلاب اسلامی» به این شرح معرفی شدند:
آثار منتخب بخش تشویقی- رقابتی (۱۳۵۷ـ۱۳۹۵)
کلیات
رتبه اول: «روزشمار انقلاب اسلامی»، بهاهتمام: میرزاباقر علیاننژاد و دیگران، تهران: سوره مهر، ۱۳۷۷ـ۱۳۹۵، ۱۴ ج.
رتبه دوم: «داستان سیاسی؛ داستان انقلاب: سیری در ادبیات داستانی سیاسی ایران و جهان»، تألیف محمد حنیف، تهران: پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ۱۳۹۵، ۷۳۶ ص.
رتبه سوم: «فرهنگ شعارهای انقلاب اسلامی» تدوین مرکز اسناد انقلاب اسلامی، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۹۱، ۵۶۶ ص.
رمان تاریخی
رتبه اول. «گرگسالی» نوشته زندهیاد امیرحسین فردی، تهران: سوره مهر، ۱۳۹۲، ۴۰۴ ص.
رتبه دوم. «عاشقی به سبک ونگوگ»، نوشته محمدرضا شرفی خبوشان، تهران: شهرستان ادب، ۱۳۹۳، ۲۱۲ ص.
رتبه سوم. «مفتون و فیروزه» نوشته سعید تشکری، تهران: نیستان، ۱۳۹۳، ۲ ج.
اسناد و پژوهشهای اسنادی
رتبه اول. «سیر مبارزات امام خمینی در آینه اسناد به روایت ساواک»، تدوین: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(س)، ۱۳۸۶، ۲۲ ج.
رتبه دوم. «انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک»، تدوین: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، تهران: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، ۱۳۸۷، ۲۵ ج.
رتبه سوم. «اسناد لانه جاسوسی» تدوین: مرکز نشر اسناد لانه جاسوسی، تهران: مرکز نشر اسناد لانه جاسوسی، ۱۳۶۵ـ۱۳۶۶، ۷۷ ج.
مستندنگاری
رتبه اول. «انقلاب به روایت اکبر ناظمی: عکسهای منتشرنشده از وقایع سال ۱۳۵۷»، بهکوشش اکبر ناظمی، تهران: سوره مهر، ۱۳۸۸، ۱۲۸ ص.
تاریخ شفاهی
رتبه اول. «خاطرات و مبارزات حجتالاسلام فلسفی»، بهاهتمام محمد رجبی و محمدحسن رجبی، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۷۶، ۱۰۰۸ ص.
رتبه دوم. «خاطرات و مبارزات شهید محلاتی»، بهاهتمام علیرضا کمری، تهران: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، ۱۳۹۰، ۳۶۰ ص.
رتبه سوم. «عشق و تلاش: خاطرات حجتالاسلام و المسلمین محمدجواد حجتیکرمانی مشتمل بر: زندگی خصوصی»، تهیه و تنظیم: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران: مؤسسه چاپ و نشر عروج، ۱۳۹۵، ۷۳۴ ص.
تحقیقات و پژوهشهای تاریخی
رتبه اول. «نهضت امام خمینی(ره)»، تألیف سیدحمید روحانی، تهران: مؤسسه چاپ و نشر عروج، ۱۳۸۲، ۱۳۰۸ ص.
رتبه دوم. «ظهور و سقوط پهلوی: خاطرات ارتشبد سابق حسین فردوست»، ج ۲، تألیف عبدالله شهبازی، تهران: اطلاعات، ۱۳۸۲، ۷۳۶ ص.
رتبه سوم. «فراتر از روش «آزمون و خطا»: زمانه و کارنامه آیتالله العظمی آقاسیدمحمدکاظم طباطبایی یزدی صاحب عروه» تألیف زندهیاد علی ابوالحسنی (منذر)، تهران: مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، ۱۳۹۰، ۷۵۲ ص.
خاطرات
رتبه اول. «نقد عمر: زندگانی و خاطرات علی دوانی» تألیف زندهیاد علی دوانی، تهران: نشر رهنمون، ۱۳۸۴، ۶۱۰ ص.
رتبه دوم. «خاطرهها» تألیف محمد محمدیریشهری، تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ۱۳۸۳، ۵۳۴ ص.
رتبه سوم. «زوایای تاریک» تألیف زندهیاد جلالالدین فارسی، تهران: انتشارات حدیث، ۵۷۶ ص.
کودک و نوجوان
رتبه اول. «فصل پنجم: سکوت» نوشته محمدرضا بایرامی، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۹۰، ۱۷۲ ص.
رتبه دوم. «پایان شب سیه»، نوشته جعفر ابراهیمی (شاهد)، تهران: محراب قلم، ۱۳۸۰، ۲۴۸ ص.
رتبه سوم. «تنگه زاغ»، نوشته هادی حکیمیان، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، ۱۳۹۴، ۱۳۴ ص.
آثار منتخب بخش رقابتی (۱۳۹۶ـ۱۳۹۷)
رمان تاریخی
برگزیده
«باران تمشک»، نوشته مصطفی فعلهگری، تهران: سوره مهر، ۱۳۹۷، ۲۰۳ ص.
شایسته تقدیر
«رؤیای آقتاریم» نوشته مصطفی جمشیدی، مشهد: آستان قدس رضوی، شرکت بهنشر، ۱۳۹۶، ۱۰۸ ص.
اسناد و پژوهشهای اسنادی
برگزیده
«انقلاب اسلامی به روایت اسناد ساواک: استان مازندران» تألیف محمدباقر نوذری گرمهخانی و همکارانشان در مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، تهران: مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، ۱۳۹۷، ۱۲ ج.
شایسته تقدیر
«نفوذ بهائیان در حکومت پهلوی به روایت اسناد» تألیف مجتبی مجدآبادی، تهران: مؤسسة مطالعات تاریخ معاصر ایران، ۱۳۹۶، ۷۲۴ ص.
مستندنگاری
برگزیده
«پایان مجسمه: فرهنگ مردم کاشان در انقلاب اسلامی» تألیف موسی کیخا، تهیه و تدوین هادی لطفی (واحد تاریخ شفاهی دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی دفتر کاشان)، قم: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، دفتر نشر معارف، ۱۳۹۶، ۴۴۰ ص.
شایسته تقدیر
«دارساوین: یادداشت روزانه فتحالله جعفری ۵۹ـ۱۳۵۲ بههمراه توضیحات تکمیلی و شرح وقایع» مصاحبه و تدوین: سعید علامیان، تهران: سوره مهر، ۱۳۹۷، ۵۴۶ ص.
خاطرات
برگزیده
«خون دلی که لعل شد: خاطرات حضرت آیتالله العظمی سیدعلی خامنهای (مدظله) از زندانها و تبعید دوران مبارزات انقلاب اسلامی» گردآورنده: محمدعلی آذرشب، ترجمه محمدحسین باتمانغلیج، تهران: انتشارات انقلاب اسلامی، وابسته به مؤسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی، ۱۳۹۷، ۴۱۲ ص.
تاریخ شفاهی
شایسته تقدیر
دو کتاب زیر بهصورت مشترک انتخاب شدند:
«انقلاب اسلامی در اراک به روایت مردم» مصاحبه و تدوین: مریم حاجیزاده و ساره مشهدیمیقانی، برای حوزه هنری انقلاب اسلامی استان مرکزی، قم: اندیشه صادق، ۱۳۹۷، ۲۵۶ ص.
«هشت میلیمتر از انقلاب: خاطرات شفاهی علی میرقطبی» تألیف محمد اصغرزاده، تهران: دفتر نشر معارف، وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، ۱۳۹۶، ۱۳۶ ص.
تحقیقات و پژوهشهای تاریخی
شایسته تقدیر
«حوزه نجف و تحولات سیاسی ایران از جنبش مشروطه تا انقلاب اسلامی ۱۲۸۵ـ۱۳۵۷ش» تألیف حمید بصیرتمنش، تهران: پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی، معاونت پژوهشی، ۱۳۹۷، ۵۰۰ ص.
کودک و نوجوان
برگزیده
«پاییز مزه خرمالو میدهد»، نوشته زهرا حیدری، تهران: انتشارات قدیانی، ۱۳۹۷، ۳۶۸ ص.
شایسته تقدیر
«رؤیای بعد از ظهر» نوشته نیلوفر مالک، تهران: سوره مهر، ۱۳۹۶، ۶۴ ص.
نظر بدهید