جهانپور: دنیا در تامین واکسن با تاخیر مواجه است/ واکسیناسیون عمومی تا پایان سال 1400 به اتمام می‌رسد


سخنگوی سازمان غذا و دارو گفت: دنیا در تامین واکسن با تاخیر مواجه است و تقریبا اغلب شرکتهای تولید کننده نتوانستند سفارشات و وعده قبلی خود را محقق کنند و قاعدتا ایران هم از این موضوع مستثنی نبود و تحت تاثیر این تاخیرها قرار گرفته است.

4/7/2021 11:30:45 AM
کد خبر: 6206

به گزارش سارنا به نقل از فارس، کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو با خبرگزاری ایسنا به گفت‌وگو نشسته است. مهمترین بخش‌های این مصاحبه در ادامه آمده است.

دنیا در تامین واکسن با تاخیر مواجه است

- دنیا در تامین واکسن با تاخیر مواجه است و تقریبا اغلب شرکتهای تولید کننده نتوانستند سفارشات و وعده قبلی خود را محقق کنند و قاعدتا ایران هم از این موضوع مستثنی نبود و تحت تاثیر این تاخیرها قرار گرفته است.

- موضوع دسترسی عادلانه به واکسن در میان جوامع مختلف، ناسیونالیسم واکسن، احتکار واکسن از مسیر خرید بیش از نیاز و بیش از ظرفیت واکسیناسیون توسط معدودی کشورهای ثروتمند و اغراض سیاسی در توزیع واکسن نیز به پیچیدگی این معضل افزوده است.

- بخشی از این تاخیرها در تحقق وعده شرکتهای تولید کننده واکسن به کندی روند تولید بسیاری از واکسن‌ها، محدودیت ظرفیت تولید و برخی به مشکلات ناشی از کمبود مواد اولیه و جانبی از قبیل رزین، ژل و مدیا و... و بخشی هم به موضوع ناسیونالسیم واکسن بازمی گردد.

- بر همین اساس برخی کشورها برخلاف وعده های قبلی، حتی واکسنهایی که به صورت قطعی خرید و پیش خرید شده بود را تحویل ندادند و آن را منوط به تامین نیاز کشور خود کردند و به این ترتیب چنین مباحثی تاخیر نسبی در تحویل واکسن در بازار جهانی را رقم زده است.

- با روند فعلی، بیش از ۹۰ درصد جمعیت افزون بر ۶۷ کشور دنیا تا پایان سال میلادی جاری به واکسن دسترسی نخواهند داشت، این بی‌عدالتی در دسترسی در سایر کشورها نیز بالنسبه مشاهده می‌شود.

۴۲ میلیون دُز سفارش واکسن وارداتی داشتیم/ تا امروز ۸۹۵ هزار دز واکسن در کشور توزیع شده

- آنچه از جانب طرف ایرانی باید انجام می شد، به رغم تمام مشکلات، در زمان خود انجام شده و قاطعانه عرض میکنم دقیقا در جای درستی قرار داریم و برنامه ریزی ها دوراندیشانه و واقع بینانه بوده است و هر روز درستی خود را بیش از پیش نشان می دهد؛ به طوری که واکسنهایی که ایمنی و اثربخشی آنها مبتنی بر اطلاعات ارائه شده رسمی و اسناد فنی بود، به خوبی در ایران رصد، تایید و سفارش داده شده است و از حداکثر ظرفیت‌های موجود استفاده شده است.

- بیش از ۴۲ میلیون دُز سفارش واکسن وارداتی داشتیم که بیش از ۲۱ میلیون دز آن به صورت قطعی خریداری شده و روند تحویل تدریجی آنها از بهمن ماه ۹۹ شروع شده است.

- از این جمع، واکسن اسپوتنیک روسیه به رغم محدودیت و کندی تولید در روسیه، نیاز داخلی روسیه و همچنین با توجه به اینکه بیش از ۵۲ کشور مصرف کننده این واکسن هستند، به نظر می رسد با اختلاف کمی از برنامه زمان بندی در حال تحویل است و تا امروز ۵۲۰ هزار دز از این واکسن تحویل ایران شده است.

- در مورد واکسن کوواکسین هند نیز متاسفانه برخی مشکلات حاشیه ای و ورود دادستانی در کشور هندوستان، برای واکسنها و خریداران آنها از جمله ایران مشکلاتی را ایجاد کرد. از این رو حتی از ۵۰۰هزار دز واکسن مرحله اول که به صورت قطعی خریداری شده، فقط ۱۲۵ هزار دز تحویل شد که امیدواریم با پیگیری دستگاه دیپلماسی و وزارت خارجه، مشکلات تحویل واکسنها از هندوستان حداقل در مورد واکسنهایی که به صورت قطعی خریداری شده، رفع شود.

- از مجموعه واکسنهای کوواکس، ۱۶میلیون و ۸۰۰ هزار دز از سوی ایران خریداری شده که اولین محموله آن شامل ۷۰۰هزار و ۸۰۰ دز واکسن آسترازنکا/آکسفورد تولید کره جنوبی با تاخیر دو سه هفته ای تحویل ایران شد.

- طبق وعده کوواکس مقرر است که سه میلیون و ۶۰۰ هزار دز از مجموع ۱۶ میلیون و ۸۰۰ هزار دز واکسن خریداری شده، تا پایان ماه می تحویل شود.

- در مجموع تا امروز ۸۹۵ هزار دز واکسن کووید۱۹ در سراسر کشور توزیع شده و به زودی نیز با نهایی شدن پروتکل کشوری تزریق آسترازنکا/آکسفورد، این ۷۰۰هزار دز نیز برای تزریق در شبکه بهداشتی توزیع خواهد شد.

آپارتاید واکسن را پیش‌بینی کرده بودیم

- ایران از ماه ها پیش موضوع مشکلات و معضلات ناشی از عدم تناسب عرضه و تقاضا و حتی احتمال بروز نوعی آپارتاید واکسن را در کمیته ملی واکسن رصد و پیش بینی کرده بود. بر همین اساس نیز موضوع تمرکز بر تولید داخل به درستی و با جدیت در دستور کار قرار گرفت.

آخرین وضعیت واکسن‌های ایرانی

- تا امروز حداقل ۴ واکسن ایرانی در مرحله مطالعات بالینی هستند. واکسن پاستور در کشور کوبا فاز ۳ مطالعه بالینی خود را آغاز کرده است و در ایران نیز بزودی این فاز بصورت موازی آغاز می‌شود، واکسن کوویران برکت شرکت شفا فارمد در آستانه ورود به فاز سه بالینی است. واکسن رازی در آستانه ورود به فاز دو و واکسن فخرا در حال طی مرحله اول مطالعه بالینی است.

- واکسن مشترک انستیتو پاستور ایران و کوبا  فاز سوم مطالعات بالینی را در کوبا آغاز کرده و در ایران نیز قبل از هفته سلامت و در هفته پایانی فروردین ماه مطالعه بالینی فاز سوم آن انجام می‌شود و البته با توجه به توافقنامه ثبت مشترک دارو و واکسن بین ایران و کوبا که بیش از یک دهه قدمت دارد، ثبت این واکسن در هر کدام از این دو کشور قابل تعمیم به طرف دیگر خواهد بود.

- بر اساس برنامه زمان بندی شده به نظر می رسد واکسن انستیتوپاستور و بعد از آن واکسن شفا فارمد در اواخر بهار به مرحله تولید انبوه و توزیع خواهد رسید. پس از آن نیز در تابستان واکسن رازی و  سپس واکسن فخرا به مرحله تولید انبوه و توزیع وارد شوند.

- کماکان واکسنهایی با پلتفرمهای مختلف در آستانه ورود به مطالعات بالینی هستند که قاعدتا پس از طی مراحل مربوطه، در پاییز یا زمستان آتی وارد مرحله  تولید انبوه و توزیع خواهند شد.

- پیش بینی قبلی نیز بر آن بود که حداقل دو سوم واکسن مورد نیاز کشور از محل تولید داخل تامین شود که این اقدام مطابق جدول زمان بندی و به رغم همه مشکلات و سنگ اندازیهای خارجی به خوبی پیش رفته است.

واکسیناسیون عمومی تا پایان سال ۱۴۰۰ به اتمام می‌رسد

- واکسن‌های ایرانی طبق وعده قبلی به تدریج از اواخر بهار به کمپین واکسیناسیون عمومی علیه کووید خواهند پیوست.

- همزمان با اقدام برای تولید داخلی واکسن کرونا، در زمینه تولید مشترک برخی واکسنها نیز برنامه ریزی شده بود. در مورد تولید مشترک واکسن اسپوتنیک، زیرساخت آن موجود و خط تولید آماده و مورد تایید طرف روسی است و به زودی سل بانک آن به کشور منتقل می شود و بعد از دو ماه از ورود سل بانک، اولین واکسنهای تولید مشترک نیز به گردونه واکسیناسیون خواهند پیوست.

- پیش بینی می کنیم که با توجه به اقدامات مفید، سازنده و بزرگی که در حوزه تولید واکسن در کشور صورت گرفته و البته خریداری واکسن و پیش بینی درستی که شده بود مبنی بر تامین واکسن ایمن و اثربخش و پرهیز از هرگونه واکسیناسیون نمایشی که در برخی کشورها شاهد آن بودیم و هستیم، واکسیناسیون علیه کووید در کشور مطابق برنامه تا پایان سال ۱۴۰۰ به پایان رسد.

- این چشم انداز مثبت نیز وجود دارد که تا قبل از پایان سال میلادی واکسیناسیون در کشور به اتمام رسد و همچنین آمادگی حمایت از کشورهای دیگر از طریق تولیدکنندگان ایرانی وجود دارد.

چیزی به عنوان واکسیناسیون VIP نداریم/ از تابستان وارد فاز واکسیناسیون عمومی می‌شویم

- چیزی به عنوان واکسیناسیون مسوولان و VIP در ایران نداریم و اعتقادی هم به آن نداریم. طبق سند ملی واکسیناسیون در ایران، اولویت‌بندی‌ها مشخص است و واکسیناسیون از افراد آسیب پذیر آغاز شده و به ترتیب پیش خواهد رفت.

- در مجموع برنامه زمان بندی آن است که در بهار از فاز یک و دو اولویتهای سند ملی واکسیناسیون عبور کنیم و بعد از آن وارد فاز واکسیناسیون عمومی و سایر گروه‌ها شویم.

فعلا خرید و فروش واکسن در دنیا فقط از طرق دولت‌ها انجام می‌شود

- ورود بخش خصوصی به موضوع خرید واکسن از منابع خارجی به دو صورت ممکن است. ابتدا اینکه بخش خصوصی در جاهایی که دولت به هر دلیلی امکان مذاکره نداشته است، موضوع را دنبال کند. در این زمینه حداقل در سال ۱۳۹۹ از پاییز تا پایان سال سه فراخوان عمومی صادر شده است. البته این ملاحظه وجود دارد که در این راهبرد، از ایران برای خرید یک واکسن از یک شرکت و کشور، مذاکره کننده های مختلفی وارد عمل نشوند.

- فعلا در هیچ جای دنیا خرید و فروش واکسن کرونا را عملا فارغ از دولتها و سیاستگذاری کلان دولتی انجام نمی دهند و قاعدتا ایران هم از این شرایط مستثنی نیست و چه بخواهیم و چه نخواهیم تعاملات واکسن در دنیا رنگ و بوی سیاسی دارد و مذاکرات اصلی درباره آن در دولتها و سطوح کلان صورت می گیرد. اما این راهبرد در نظر گرفته شد که اگر کوچکترین فرصتی از طریق ورود بخش خصوصی وجود دارد، این اقدام مورد توجه قرار گیرد.

- راهبرد دیگر نیز در این زمینه آن است که بخش خصوصی بتواند با قیمتهای ارز نیمایی واکسن خریداری و عرضه کند که در این زمینه اگرچه تا امروز اتفاقی نیفتاده اما ملاحظات جدی در خصوص رعایت عدالت در دسترسی به واکسن و مشکلات و پیامدهای حاشیه ای آن باید مد نظر قرار گیرد.

نظر بدهید


نام:


ایمیل:


موضوع:


توجه: دیدگاه هایی که حاوی توهین و تهمت و یا فاقد محتوایی که به بحث کمک میکند باشند احتمالا مورد تایید قرار نمیگیرند.