به گزارش سارنا به نقل از تسنیم، عبدالناصر همتی نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری، درپی پخش نشدن مستند تبلیغاتیاش مدعی شد که صدا و سیما از او خواسته بخشهایی از این مستند را حذف کند ولی او تأکید کرده که مخالف سانسور است و با این خواسته صدا و سیما مخالفت کرده است.
اما آقای همتی درحالی مدعی شده مخالف سانسور است که در دوره مدیریت او در بانک مرکزی آمارهای اصلی اقتصادی از جمله تورم سانسور شد. بعبارتی طی 2-3 سال گذشته مهمترین آمارهای اقتصادی کشور به دستور همتی رئیس کل وقت بانک مرکزی سانسور شده و آمارهای مرکز آمار مرجعیت پیدا کرده است.
اولویت دادن به آمارهای مرکز آمار درحالی توسط دولت روحانی اجرایی شده که در سنوات گذشته به اذعان کارشناسان اقتصادی آمار محاسباتی بانک مرکزی همواره به واقعیت نزدیکتر و دقیقتر بوده است؛ بماند که در خصوص نرخ تورم و ... نیز معمولاً تورم محاسباتی در بانک مرکزی بالاتر از مرکز آمار بود و احتمالاً همین امر خیلی خوشایند دولت محترم روحانی نبود و به همین دلیل نیز آقای همتی مطابق دستور رئیس کابینه، دستور سانسور آمارها را دادند.
از آذر 97 تا کنون آمارهای تورم، رشد اقتصادی، بودجه خانوار، متوسط قیمت خرده فروشی، نتایج بررسی کارگاه های بزرگ صنعتی کشور، گزارش نتایج بررسی فعالیت های ساختمانی بخش خصوصی در مناطق شهری، جداول گزیده آمارهای اقتصادی حاوی اطلاعات پولی و بانکی، تراز پرداختها و بازار سرمایه، ضریب جینی، گزارش نماگرهای اقتصادی، سهم نسبت هزینه 10درصد ثروتمندترین به 10 درصد فقیرترین، تولید و صادرات نفت و... به لطف آقای همتی (رییس کل وقت بانک مرکزی) سانسور شده است.
افزایش شدید قیمتها و تورم در دولت روحانی موجب شد تا عبدالناصر همتی که ریاست بانک مرکزی این دولت را برعهده داشت آمار تورم را سانسور کند آنهم درحالی که به روایتهای معتبر تورم محاسباتی در بانک مرکزی برای فروردین 1400 به بیش از 50 درصد رسیده است!
این موضوع البته از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس نیز اعلام شده بود ولی بانک مرکزی و آقای همتی با سکوت از کنار چنین موضوع با اهمیتی عبور کردند؛ حال که همتی مدعی شده مخالف سانسور است و در کوران رقابت های انتخاباتی در تلاش است تا خود را به مردم ثابت کند، بهتر است از او سوال کرد که چرا تورم فروردین و اردیبهشت 1400 را به مردم اعلام نمی کند تا آنها هم در جریان واقعیتهای اقتصادی قرار گیرند و بهتر کارنامه درخشان دولت روحانی را در مهار تورم و گرانی لمس کنند؟!
گفتنی است، به لطف سیاستهای اقتصادی دولت روحانی که اتفاقا عبدالناصر همتی نیز عضو مهمی از کابینه او بود، ارزش پول ملی به شدت تضعیف شد و شکاف طبقاتی افزایش چشم گیری پیدا کرد و همین امر باعث سانسور آمار ضریب جینی توسط بانک مرکزیِ تحت مدیریت همتی شد.
البته در ایامی که همتی سکان بانک مرکزی را برعهده داشت، آمار بودجه دولت نیز سانسور شد دلیل آنهم احتمالاً افزایش شدید هزینههای جاری دولت و استقراضهای مکرر آن از بانک مرکزی بوده است.
با این حال اما همتی مدعی است که مخالف سانسور است و سعی دارد با سیاسی کردن فضای انتخاباتی به نفع خود نهایت استفاده را ببرد؛ ولی نگاهی به عملکرد بانک مرکزی در دوره مدیریت همتی و ثبت رکوردهای بالای نقدینگی و تورم و ارز و ... این سوال را برای مردم پررنگ تر از قبل کرده که آیا واقعا همتی همانطور که خودش ادعا می کند عامل تغییر وضع موجود است یا بانی وضع موجود؟
قطعاً انتشار آمارهای رسمی بانک مرکزی به خوبی نشان خواهد داد که همتی در زمینه هایی همچون کاهش ارزش پول ملی، رشد نقدینگی و نرخ تورم در بین روسای کل تاریخ بانک مرکزی رکورد دار است. رشد 114درصدی نرخ ارز، رشد 118درصدی نقدینگی، تورم بالای 40درصدی و سهم مستقیم در ریزش بورس و ضرر 80درصدی سهامداران بخشی از کارنامه ناموفق همتی در بانک مرکزی، است.
احتمالاً به همین دلیل هم است که آقای همتی به جای ارایه عملکرد، مرتب به مردم از توفیق خود در جلوگیری از ونزوئلایی شدن اقتصاد و فروپاشی اقتصاد میگوید؛ ادعایی که از اساس زیر سوال است.
در ادامه مستندات سانسور آمارهای اقتصادی توسط همتی رئیس کل وقت بانک مرکزی را که برگرفته از سایت رسمی بانک مرکزی است را مرور خواهیم کرد؛
سانسور تورم مهمترین رویدادی است که از آذر 97 به دستور همتی در بانک مرکزی اتفاق افتاده است؛ مرکز آمار تورم اردیبهشت را بیش از 40 درصد اعلام کرده اما منابع معتبر از تورم بیش از 50 درصدی طبق محاسبات بانک مرکزی در فروردین ماه امسال خبر میدهند! بهتر است در ایامی که همتی مدعی مخالفت با سانسور آمارهای اقتصادی شده، آمار تورم فروردین و اردیبهشت توسط او اعلام شود.
گفتنی است، بانک مرکزی در راستای سانسور آمارهای اقتصادی، آمار مربوط به نتایج بررسی بودجه خانوار در مناطق شهری ایران را نیز در 4 سال گذشته منتشر نکرده و آخرین امار در این خصوص مربوط به سال 1396 بوده و پس از آن منتشر نشده است.
علاوه بر تورم، بانک مرکزی از آذر 97 به بعد دیگر آمار متوسط قیمت خرده فروشی برخی مواد خوراکی در تهران را منتشر نکرده و آخرین آمار منتشر شده در این خصوص مربوط به هفته منتهی به 1397/9/30بوده و پس از آن متوقف شده است. انهم درحالی که قبل از آن این آمار به صورت هفتگی منتشر می شد.
آخرین گزارش نتایج بررسی کارگاه های بزرگ صنعتی کشور نیز مربوط به سه ماهه اول سال 1397 میباشد و پس از انتشار در 1397/6/26 یعنی مدت کوتاهی پس از حضور همتی در بانک مرکزی دیگر منتشر نشده است.
ضمن اینکه بانک مرکزی در این مدت، آمار نتایج بررسی فعالیت های ساختمانی بخش خصوصی در مناطق شهری را هم منتشر نکرده و آخرین آمار منتشر شده در این خصوص مربوط به سه ماهه اول سال 1397 است.
گفتنی است، جداول گزیده آمارهای اقتصادی حاوی اطلاعات پولی و بانکی، تراز پرداخت ها و بازار سرمایه نیز تا پایان آذر سال قبل منتشر شده و دیگر انتشار نیافته اند. همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، آمارهای بودجه دولت نیز از آذر سال 1397 به بعد در دسترس نیست.
نظر بدهید