به گزارش سارنا به نقل از تسنیم، اربعین و آیین پیادهروی بیش از آن که یک واقعیت ساده دینی در بستر اجتماع دینی شیعه باشد، واقعیتی درهمتنیده از لایههای مختلف است که از پس قرنها سنت ریشهدار عراقی به روزهایی رسیده که سقوط صدام، رسانه، سیاست حاکمیتهای شیعه (از جمله جمهوری اسلامی) و شوق همیشگی شیعیان دنیا برای زیارت امامحسین (ع) آن را تبدیل به آوردگاهی در تقاطع فرهنگهای عرب و غیرعرب کرده است.
این واقعیت پیچیده در عین حال که نمود عشق شیعیان به مولای خود حسین بن علی علیهماالسلام است، بازنمودی از هویت شیعهی عراقی در پذیرایی از مهمانان و زایران امامشان نیز هست. از این نظر، آیین پیادهروی اربعین همچنانکه تجربهی زیارتی مسلمانان شیعه را در قدم قدم حرکت از مبدأهای مختلف به سوی یک مقصد مقدس نشان میدهد، شامل تکثری از امر خیر دینی است که در شکلهای مختلف از سوی فرد یا گروه یا سازمان، در پذیرایی، ارائه خدمات، تدارک محل اقامت و تأمین همهی نیازمندیهای زائران خود را نشان میدهد.
آنچه در این کتاب آمده، برمبنای پرسش از الگوی فعالیت و تجربهی خیر دینی، چه در سپهر ایرانی و چه در سپهر عراقی آن در آیین پیادهروی اربعین است.
مزیت تمرکز بر دو وجه ایرانی و عراقیِ خیر دینی در اربعین این است که در خلال توصیف و روایت مردمنگارانه از موضوع که گاه به تلاشهایی برای پدیدارشناسی تجربهی امر خیر بهمثابهی نوعی از "تجربهی دینی" نزدیک میشود، نحوهی تعامل بینفرهنگی دو ملت عراق و ایران در "میدان" اربعین نیز شناخته میشود. تعاملی که دربردارندهی شناختی از نحوهی ابراز هویت ایرانی و عراقی در بستر این مشارکت دینی خاص در ایام اربعین خواهد بود.
چاپ نخست کتاب "آیین نیکی: مطالعهی جامعهشناختی خیر دینی در آیین پیادهروی اربعین" را نشر آرما به تازگی در 464 صفحه راهی بازار کتاب کرده است.
نظر بدهید