به گزارش سارنا به نقل از فارس، روانشناس بالینی و رئیس گروه دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور درباره آمار آسیبهای روانی مردم ایران، گفت: قبلاً وزارت بهداشت در آماری اعلام کرده بود که ۲۳.۶ درصد مردم ایران دچار اختلال روانی هستند اما اکنون در هفته بهداشت روان مدیرکل سلامت وزارت بهداشت مطرح کرد که بیش از ۲۹ درصد یعنی در حدود ۳۰ درصد مردم دچار اختلال روانی هستند.
حسین اسدبیگی در تشریح دلیل بالا بودن آمار آسیبهای روانی در ایران گفت: بخشی از عوامل به مسائل مختلف اجتماعی و اقتصادی باز میگردد که زیربنای این مشکلات روانی را ایجاد کرده است. وقتی مسائل اقتصادی بروز میکند خود به خود نگرانیها و اضطرابهایی در جامعه و خانوادهها ایجاد میشود که والدین و خانواده این آسیبها و فشارها را به کودکان منتقل میکنند.
این روانشناس بالینی از بروز ناامیدی زیاد در میان اقشار مختلف جامعه و حتی کودکان یاد کرد و افزود: بخشی از اضطراب کودکان و نوجوانان به دلیل اضطرابی است که از سوی بزرگسالان و والدین به آنها وارد میشود؛ شرایط اقتصادی، معیشتی و ترس از آینده تأثیر بسیار زیادی بر اضطرابها دارد، در عین حال اضطراب و اختلالهای روانی و آسیبهای مختلف اجتماعی مثل یک زنجیره به هم متصل و در حال افزایش هستند و هر سال بیشتر میشوند به نحوی که آسیبهای مختلف مثل خشونتهای خیابانی را بیشتر در جامعه شاهد هستیم.
وی ادامه داد: با گذشت زمان و تغییر سیاستگذاران مردم متوجه میشوند که تغییری در شرایط آنها ایجاد نشده تا آینده خوبی برای آنها رقم بزند و همین ناامیدی را افزایش میدهد که خود عاملی برای آسیب روانی است.
این روانشناس بالینی از تأثیر سوء فضای مجازی بر سلامت روان مردم گفت و تشریح کرد: فضای مجازی نیز به مشکلات مختلف روانی و اجتماعی دامن میزند و مردم به جای اینکه تفکر عمیق و مطالعه داشته و از وقتشان در جهت رشدشان به خوبی استفاده کنند دچار روزمرگی، تفنن و استفاده از شبکههای اجتماعی به عنوان اسباببازی شدهاند که هم باعث اتلاف وقت میشود و هم باعث تنزل اخلاقی آنها.
تأثیر مخرب روانشناسان زرد بر سلامت روان مردم
وی تصریح کرد: شبکههای اجتماعی در کنار فواید خود، بدآموزیهای زیادی هم دارند از جمله این بدآموزیها موضوع روانشناسان زرد است؛ یعنی افرادی که تخصص ندارند اما خود را در فضای مجازی روانشناس معرفی میکنند و با گرفتن هزینههای زیاد مشاورههایی به مردم ارائه میدهند که نه تنها مشکلات آنها را رفع نمیکند بلکه به آنها صدمه نیز میزند.
اسد بیگی با تأکید بر اینکه هویت افرادی که خود را در فضای مجازی روانشناس معرفی میکنند باید احراز شود، گفت: بسیاری از آموزشهایی که در فضای مجازی ارائه میشود پایه علمی ندارد و میتواند به افراد صدمه بزند به همین دلیل باید جلوی عملکرد این افراد گرفته شود.
با بچههایتان درد دل نکنید
وی در پاسخ به این سؤال که آیا خانوادهها نباید درباره مسائل و مشکلات مالی با کودکان خود صحبت کنند؟ گفت: ما از خانوادهها میخواهیم علاوه بر اینکه اتفاقات ناگوار جامعه را به بچههای خود منتقل نکرده و در حضور بچهها نگرانیهایشان را درباره این مسائل بیان نکنند، با بچههایشان درد دل هم نکنند.
این روانشناس بالینی تصریح کرد: والدین نباید خاطرات منفی و فشارهای خانوادگی وارده به خود را برای کودکان نقل کنند. این مسائل ذهن بچهها را خراب و آنها را دچار اضطراب، نگرانی و احساس ترس و طرد میکند. کودکان به صورت ناخودآگاه ممکن است به این حس دچار شوند که ممکن است از سوی والد آزارگر از خانه طرد شوند و یا احساس کنند خودشان باعث مشکلات والدین شدهاند و حتی گاهی با منطق کودکانه خیال میکنند که درس نخواندن یا رفتار آنها باعث ایجاد اختلاف در خانواده شده است.
بچهها نباید در دعوای والدین متوجه شوند که فقیر شدهاند
وی در پاسخ به این سؤال که پس چگونه مشکلات مالی و اینکه نمیتوان تمام خواستههای کودکان را برآورده کرد را برای آنها توضیح دهیم؟ گفت: باید با بچهها به زبان خودشان صحبت کرد. وقتی والدین با هم بحث یا دعوا میکنند، منطق آنها را بچهها متوجه نمیشوند و احساس ناامنی میکنند اما وقتی به زبان کودکی به او بگویند که الان پول نداریم اما بعداً چیزی را که میخواهی برایت میخریم یا از چند خواسته یکی را میخریم و بقیه را نمیتوانیم، این برای بچه قابل پذیرش است تا اینکه بچهها در دعوای والدین متوجه شوند که آنها فقیر شدهاند.
خدمات مشاوره و روانشناسی باید تحت پوشش بیمه باشد
این روانشناس بالینی برای بهبود شرایط روانی جامعه پیشنهاد کرد رسانهها آموزشهای مناسبی برای ارتقای بهداشت روان ارائه کنند و افزود: خدمات مشاوره و روانشناسی باید تحت پوشش بیمه دربیاید. این هزینهها گزاف است و بسیاری از مردم توان پرداخت آن را ندارند به همین دلیل باید خدمات مشاوره و رواندرمانی تحت پوشش بیمه باشد.
وی بر لزوم ارتقای سطح کیفیت آموزشهای دانشگاهی برای مشاوران و روانشناسان نیز تأکید کرد و گفت: اکنون در دوران کرونا کیفیت آموزشها کاهش یافته به خصوص آموزشهای عملی انجام نشده و فارغالتحصیلان فقط با یکسری محفوظات فارغالتحصیل شدهاند.
اسد بیگی ادامه داد: بسیاری از دانشجویان با صرف هزینههای گزاف در کارگاههای آموزشی روانشناسی شرکت میکنند در حالی که باید همین آموزشها را در دانشگاهها دریافت کنند.
وی در پایان از ارائه خدمات رایگان روانشناسی و مشاوره به عموم مردم توسط سازمان بهزیستی سخن گفت و تشریح کرد: شماره تلفن مشاوره ۱۴۸۰ به صورت رایگان در سراسر کشور مشاورههای تخصصی در حوزههای مختلف ارائه میکند. همچنین خط اعتیاد به شماره ۰۹۶۲۸ در اختیار عموم مردم قرار دارد و مردم میتوانند با برقراری تماس تلفنی با این شماره تلفن مشاورههای تخصصی در حوزه اعتیاد دریافت کنند. شماره ۱۲۳ اورژانس اجتماعی نیز آماده دریافت گزارشهای مردمی در خصوص کودک آزاری، همسرآزاری، خودکشی، فرار از منزل و ... است که با برقراری تماس با این شماره خودروهای سیار اورژانس اجتماعی در محل حاضر شده و خدمات حضوری روانشناسی و مددکاری اجتماعی به مردم ارائه میدهند.
نظر بدهید