هشدار آمریکا به اسراییل: برنامه هسته ای ایران با حمله نظامی قوی تر می شود


حملات اسراییل به ایران بهانه لازم را برای جایگزینی سانتریفیوژهای قدیمی با انواع جدید و پیشرفته تر را داده و سرعت غنی سازی ایران را بالا برده است.

11/22/2021 11:54:15 AM
کد خبر: 7643

مقامات آمریکایی به اسراییل هشدار داده اند که حملات علیه برنامه هسته ای ایران نتیجه معکوس دارد و باعث شده است که تهران یک سیستم غنی سازی حتی کارآمدتر را بازسازی کند.


به گزارش سارنا به نقل از عصرایران، روزنامه نیویورک تایمز با انتشار گزارشی به نقل از مقامات آگاه به پشت پرده گفتگوهای آمریکا- اسراییل، نوشت: در حالی که ایالات متحده به تلاش برای بازگرداندن ایران به توافق هسته ای ادامه می دهد، مقامات اسراییلی هشدارهای آمریکا را رد می کنند.


این گزارش با اشاره به اینکه در 20 ماه گذشته 4 حمله منتسب به اسراییل در تاسیسات هسته ای ایران همراه با کشته شدن (شهادت) دانشمند ارشد هسته‌ای ایران رخ داده است، مقامات آمریکایی هشدار داده‌اند که اگرچه چنین تلاش‌هایی ممکن است "از نظر تاکتیکی رضایت‌بخش" اما به طور قطع غیرسازنده بوده و نتایج معکوسی به بار آورده اند.

 
 
 
 
 

در پی این انفجارها که به برخی تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم ضربه زد و آنها را از کار انداخت و ده‌ها سانتریفیوژ را نابود کرد، ایران موفق شده غنی‌سازی را ظرف چند ماه پس از حمله از سر بگیرد و اغلب ماشین‌های جدیدتری نصب ‌کند که می‌توانند اورانیوم را بسیار سریع‌تر غنی‌سازی کنند.


با این حال به گفته مقامات آمریکایی اسراییل به نظر می رسد از استدلال ها متاثر نشده است و این یکی از بسیاری از زمینه هایی است که ایالات متحده و اسراییل در مورد چگونگی تلاش ها برای مهار برنامه هسته ای ایران، اختلاف نظر دارند.

در این گزارش آمده است که ایران ظاهرا موفق شده است قدرت دفاع خود را به ویژه در زمینه سایبری بهبود بخشد، به این معنی که حمله سایبری 10 سال پیش مشترک آمریکا و اسراییل موسوم به "استاکس‌نت" که سانتریفیوژها را در سایت غنی‌سازی نطنز برای بیش از یک سال فلج کرد، با تدابیر اتخاذ شده از سوی ایران، دیگر آن قدر موثر نیستند.


نگرانی اصلی اکنون این است که از زمانی که دونالد ترامپ آمریکا را در سال 2018 از برجام خارج کرد، ایران تا چه میزان به توانایی ساخت سلاح هسته ای نزدیک شده است.


این هفته در حالی که ایران برای مذاکره با قدرت های جهانی در 29 نوامبر در وین آماده می شود، آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد تهران دوباره ذخایر اورانیوم غنی شده خود را افزایش داده است.


بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ذخایر ایران تا 15 آبان چندین برابر بیش از حد مقرر در توافق با قدرت‌های جهانی (برجام) بوده است. چنین اورانیوم بسیار غنی شده ای را می توان به راحتی برای ساخت سلاح اتمی استفاده کرد، به همین دلیل است که قدرت های جهانی به دنبال مهار برنامه هسته ای تهران هستند.


آژانس مستقر در وین به اعضا گفت که هنوز نمی‌تواند ذخایر دقیق اورانیوم غنی‌شده ایران را به دلیل محدودیت‌هایی که تهران در اوایل سال جاری برای بازرسان سازمان ملل اعمال کرده است، راستی‌آزمایی کند.


آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از فوریه تاکنون قادر به دسترسی به فیلم‌های نظارتی سایت‌های هسته‌ای ایران یا ناظران آنلاین غنی‌سازی و مهرهای الکترونیکی نیست. "رافائل گروسی" رییس آژانس در این ماه به آسوشیتدپرس گفت که این وضعیت مانند "پرواز در آسمان ابری شدید" است.


بر اساس گزارش روز یکشنبه نیویورک تایمز، ایران از زمان کاهش تعهدات برجامی خود، توانسته زمان نقطه گریز خود برای ساخت یک سلاح هسته ای را از حدود یک سال (در چارچوب توافق برجام) به چند هفته کاهش دهد.


قبل از اینکه ترامپ تصمیم به خروج از برجام بگیرد، ایران به محدودیت‌های برجام پایبند بود - که طبق اکثر تخمین‌ها آن را حدود یک سال از نقطه گریز هسته ای دور نگه می داشت، در حالی که بر اساس برآوردهای کنونی نقطه گریز هسته ای ایران هم اکنون بین 3 هفته تا چند ماه در نوسان است که این مساله محاسبات ژئوپلیتیکی را در سراسر منطقه تغییر خواهد داد.


مقامات آمریکایی هشدار داده‌اند که اقدامات ایران در راستای کاهش تعهدات برجامی احتمال بازگشت به توافق سال 2015 را به طور فزاینده ای دشوار و حتی بعید ساخته است.


"رابرت مالی" نماینده آمریکا در امور ایران روز جمعه هشدار داد که تهران پس از افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده خود قبل از مذاکرات ماه جاری، به نقطه بی بازگشتی برای احیای توافق هسته ای نزدیک می شود.


مالی در کنفرانس گفتگوی منامه گفت: "زمان آن فرا خواهد رسید که اگر ایران با این سرعت پیشرفت‌هایی را که انجام داده است، ادامه دهد، حتی اگر بخواهیم به برجام بازگردیم تا از مزایای آن استفاده کنیم، این کارغیرممکن خواهد شد."


مالی گفت: "پیشرفت‌های ایران زنگ خطر را در سرتاسر منطقه روشن می‌کند."

هشدار آمریکا به اسراییل: برنامه هسته ای ایران با حمله نظامی قوی تر می شود


بر اساس گزارش هفته گذشته نیویورک تایمز با کمرنگ شدن احتمال بازگشت به توافق سال 2015، ایالات متحده در حال بررسی امکان دستیابی به یک توافق موقت با ایران است.


به گزارش سایت خبری "اکسیوس"، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتگو با همتای اسرائیلی خود، چشم انداز توافق موقت با ایران را مطرح کرده تا زمان بیشتری برای مذاکرات هسته ای در نظر گرفته شود.

 

منابع آمریکایی گفتند پیشنهاد این است که ایران فعالیت هسته‌ای غیرمجاز مانند غنی‌سازی اورانیوم تا 60 درصد را تعلیق کند تا در ازای آن برخی از پول‌های مسدود شده ایران از سوی آمریکا و کشورهای متحد آزاد شده یا معافیت‌های تحریمی برای واردات کالاهای بشردوستانه به ایران در نظر گرفته شود.


یک مقام اسراییلی ناشناس نیز به اکسیوس گفته همتای اسراییلی به جیک سالیوان گفته که او با این ایده مخالف است و نگرانی اسراییل این است که هرگونه توافق موقت می‌تواند دایمی شود و به ایران اجازه دهد زیرساخت‌های هسته‌ای و تامین اورانیومی را که ساخته است، حفظ کند.


شک و تردیدهای فزاینده باعث شده است که ایالات متحده در روزهای اخیر تلاش کند به متحدان خود اطمینان دهد که اگر دیپلماسی شکست بخورد، گزینه های دیگری در دسترس است.


ایالات متحده همچنان متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است. "لوید آستین" وزیر دفاع ایالات متحده در نشستی که توسط موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک برگزار شد، گفت: "ما به یک نتیجه دیپلماتیک در موضوع هسته ای ایران متعهد هستیم، اما اگر ایران مایل به تعامل جدی نباشد، ما به همه گزینه‌های لازم برای حفظ امنیت ایالات متحده نگاه خواهیم کرد."

راکتور آب سنگین اراک /23 دسامبر 2019/ عکس: آژانس انرژی اتمی ایران

هشدار آمریکا به اسراییل: برنامه هسته ای ایران با حمله نظامی قوی تر می شود


اما اسراییل بارها هشدار داده که به برنامه هسته‌ای ایران حمله خواهد کرد و به همین منظور میلیاردها دلار بودجه به ارتش خود برای آماده‌سازی و آموزش برای حمله احتمالی اختصاص خواهد داد.؛ حملاتی که بر اساس گزارش نیویورک تایمز تاکنون نتایج معکوسی به بار آورده و حتی منجر به افزایش سرعت غنی سازی اورانیوم در ایران شده است.

 

نظر بدهید


نام:


ایمیل:


موضوع:


توجه: دیدگاه هایی که حاوی توهین و تهمت و یا فاقد محتوایی که به بحث کمک میکند باشند احتمالا مورد تایید قرار نمیگیرند.