به گزارش سارنا به نقل از تسنیم، آیتالله سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور صبح امروز (یکشنبه 19 دی 1400) در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی و در دفاع از لایحه بودجه سال 1401، ضمن تسلیت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(ع)، گرامیداشت شهدای 19 دیماه 1356 قیام مردم قم و همچنین یاد شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی طی سخنانی اظهار داشت: چون روز تقدیم لایحه بودجه، ابعاد و شاخصهای آن را بیان کردم و حضور دو بار برای بودجه مسبوق به سابقه نبوده است، از باب اجرای آییننامه مجلس و دعوتی که از بنده برای تبیین بودجه صورت گرفت، حضور یافتم و مشروح بودجه را رئیس سامان برنامه و بودجه توضیح خواهند داد.
وی افزود: همگرایی بین دولت و مجلس برای رفع مشکلات مردم و همپوشانی مورد انتظار است و در جاهایی که این همکاری صورت میگیرد و آهنگ دولت و مجلس یکی است، امور ب خوبی پیش خواهد رفت. انتظار و امید مردم به دولت برای اینکه گرهها را باز کند و زندگی آنها تسهیل و مشکلات معیشتی را حل کند، امید و انتظار بالایی است. بهخاطر رنجی که مردم کشیدهاند و انتظار حل مشکلات را دارند ما در تلاش هستیم و اقداماتی را هم انجام دادهایم و میکوشیم وعدههایی که دادهایم تحقق عملی و عینی پیدا کند.
رئیسجمهور با بیان "امروز باید در محضر مقدس خداوند متعال نسبت به آنچه در کشور در برخورد با ویروس کرونا اتفاق افتاد، شاکر باشم"، تصریح کرد: موفقیتهای برخی کشورها و غربیها را به رخ ما نکشند، بهلطف خدا امروز پایینترین میزان ابتلا و فوتی در کشور وجود دارد و جای شکرگزاری به درگاه الهی دارد که علیرغم شرایطی که در همسایگان و کشورهای غربی وجود دارد، با عنایت خدا و همت مردم و پیگیری مسئولان شاهد وضعیت متفاوتی از آنان در ایران اسلامی در صیانت از جان مردم هستیم.
رئیسی عنوان کرد: کنترل تورم و سیر نزولیِ آن در حال پیگیری است و سیر نزولی تورم آغاز شده است و باید خداوند را شاکر باشیم که اقدامات و پیگیریهای سیر تورم که در تاریخ 50ساله کشور بینظیر بود، امروز سیر آن نزولی شده است و باید اینها به کاهش قیمتها بینجامد. باید خداوند را شاکر باشیم که 40 درصد افزایش صادرات غیرنفتی داریم و اینها از اقداماتی است که باید درباره آن تلاش کرد که افزایش یابد چون سهم ما در اقتصاد منطقه بسیار بالاست و این سهم الآن به حدی که باید باشد نرسیده است.
وی با اعلام اینکه صادرات نفتی و میعانات افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: در اینزمینه نیز افزایش داریم و برخی بعضاً گلهمند بودند که "نمیشود و مگر میشود که اینکار صورت بگیرد؟" ولی خداوند عنایت کرد و صورت گرفت و ارز حاصل از صادرات در بازگشت است و منابع ارزی رو به افزایش است.
رئیسجمهور بیان کرد: توازن در سیاست خارجی بهویژه نسبت به همسایگان در حال انجام است و این توازن برای کشورهای همسایه، منطقه و جهان ثابت شده است که جمهوری اسلامی توازن در سیاست خارجی را دنبال میکند. روابط اقتصادی ما با برخی کشورها در 4 ماه اخیر حدود 4 برابر افزایش یافته است.
رئیسی عنوان کرد: افزایش سرمایه اجتماعی دولت از مهمترین دستاوردهای دولت سیزدهم از ابتدای کار تاکنون بوده است؛ این سرمایه بزرگی است که با هیچ چیزی قابل عوض کردن نیست. اخیرا با همه مشکلاتی که از سیل و زلزله گرفته تا حمله سایبری داشتیم و دشمنان میخواستند مردم و کشور را دچار بحران کنند این مسئله به خوبی مدیریت و پشت سر گذاشته شد. امروز خود غربیها و کسانی که دنبال تحریم بودند میدانند که مهمترین دستاورد دولت خنثیکردن تحریمها بوده است.
وی گفت: دولت بهدنبال رفع تحریمها و بیاثر کردن آن بوده است؛ ما از ابتدای کار دولت، خنثیکردن تحریمها و رفع تحریمها را دنبال کردیم. رفع تحریمها در حرکتی عزتمندانه در حال انجام است و از سوی دیگر، قرارگاه خنثیکردن تحریمها فعال است و با استفاده از ظرفیت در کنار هم قرار گرفتن مردم، دولت و مجلس کار به نتیجه خواهد رسید.
رئیسجمهور ادامه داد: این اعتقاد و باور ما است و رهبر حکیم انقلاب نیز فرمودند که با اعتقاد به خدا و اعتماد به داشتههای کشور به پیروزی میرسیم و تجربه ما در این چند ماه نشان میدهد این تجربه، تجربهی درستی است و جواب میدهد.
رئیسی عنوان کرد: نسبت به بودجه 1401 آنچه که در جلسه گذشته اشاره شد، هدفگیری دولت رشد 8 درصدی اقتصادی است؛ در سالهای گذشته مشکلاتی جدی داشتیم و رشدی بسیاری اندک کمتر از یک درصد وجود داشته است. باید اقداماتی که ما را به رشد 8 درصدی برساند انجام دهیم تا مسئله بیکاری کاهش جدی پیدا کند و چرخهای تولید بیش از این به حرکت در بیاید. مهار تورم هدفگیری شده است چون ما نباید شاهد باشیم که فقیر ما فقیرتر و غنی ما غنیتر شده باشد؛ باید این روند به نحوی شود که سفره و معیشت مردم آسیب نبیند و از نکات مهم که در کمیسیون تلفیق نیز بحث داشتند، مسئله ارز ترجیحی است که دغدغهی همه ماست.
رئیسی در ادامه سخنان خود گفت: زمانی که کار را که در دولت سیزدهم آغاز کردیم از 18 میلیارد دلاری که در بودجه پیشبینی شده بود، چیزی باقی نمانده بود یعنی در نیمه دوم سال مبلغی برای تخصیص ارز ترجیحی باقی نمانده بود. اگر دولت میخواست به قانون عمل کند باید ارز ترجیحی را بدون جبران حذف میکرد اما خط قرمز ما سفره و معیشت مردم بوده و هست. ما نمیتوانستیم به اقتصاد کشور و بازار و زندگی مردم شوک وارد کنیم، موضوع را در جلسات کارشناسی بررسی کردیم و مقرر شد در چند ماه آتی ارز ترجیحی ادامه پیدا کند و بعد برای جبرانش تمهیداتی اندیشیده شود. بحثها و نظراتی مطرح شد و شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا نیز برای این اقدام همنظر شدند.
وی بیان کرد: خدمت مقام معظم رهبری که موضوع مطرح شد ایشان فرمودند "نظر مجلس در این ارتباط اخذ شود"؛ این سخن بسیار حکیمانه بود و بعد از فرمایشات ایشان موضوع را در دولت به عنوان لایحه دو فوریتی مطرح کردیم که در دولت به تصویب رسید. بر این اساس مقرر شد اولا ارز ترجیحی برای چند ماه آتی ادامه پیدا کند تا شرایط عادی شود. ثانیا حذف ارز ترجیحی بدون جبران برای مردم به ویژه خانوادههای نیازمند کار درستی نیست و حتماً باید این جبران صورت گیرد لذا در این لایحه هر دو نکته رعایت شد و لایحه تقدیم مجلس شد. مجلس محترم بعد از اینکه لایحه مطرح شد، فوریت لایحه را رد کردند و مقرر شد لایحه به صورت عادی بررسی شود به عبارت دیگر مجلس اعلام نکرد که ارز ترجیحی را چه کنیم و اعلام نکرد که چگونه جبران کنیم. نه رأی به ادامه ارز ترجیحی دادید و نه رأی به جبران حذف ارز ترجیحی.
رئیسجمهور افزود: ترجمه رأی به عدم فوریت لایحه دولت این بود که طبق قانون باید ارز ترجیحی حذف شود؛ لذا شرحی برای ریاست مجلس نوشتم و گفتم که در جلسه برای نمایندگان تبیین شود که عدم رأی به فوریت لایحه بهاین معناست که ارز ترجیحی باید حذف شود. ما این کار را به مصلحت ندانستیم و معتقد بودیم که این کار شوک وارد کردن به سفره و معیشت مردم است که خط قرمز دولت است. مقام معظم رهبری مشکل را حل کردند و اجازه دادند وضعیت اقتصادی فعلی را تا تعیین تکلیف قطعی ارز ترجیحی ادامه دهیم.
رئیسی گفت: باور داریم که اگر ارز ترجیحی قطع شود حتماً باید برای جبران آن برای زندگی مردم به ویژه نیازمندان فکر جدی کرد. امکان ندارد بدون فکر برای سفره مردم و نیازمندان ارز ترجیحی حذف شود. در این راستا سازمان برنامه و بودجه با نمایندگان و برخی صاحبنظران نیز جلساتی داشت تا همفکری و همراهی در اینباره شود و مجلس و دولت با هم بتوانند مسائل و مشکلات را حل کنند تا تصمیمی اتخاذ شود که هم رشد اقتصادی در کشور را به همراه داشته باشد و هم بر معیشت مردم لطمهای وارد نکند و بتواند نظام اقتصادی، پولی و مالی کشور را در انضباط کاملی قرار دهد. و باید در این مسیر حرکت شود یعنی پیشنهادی که بتواند همه این مقاصد را دنبال کند حتما مورد حمایت ماست و دغدغه دوستان نسبتا به مسئله ارز ترجیحی را میشود بهعنوان تصمیمی با نگاه به ابعاد مختلف آن مورد توجه و بررسی قرار داد.
وی همچنین اظهار داشت: باید مجلس و دولت با همفکری و همگرایی مسائل را دنبال کنند؛ یکی از مهمترین نکاتی که مورد توجه ما و نمایندگان است مسئله عدالت در پرداختهاست و از ابتدا تاکنون دغدغه ما این بوده و تفاوت در پرداختها نسبت به کسانی که مدرک و شغل یکسانی دارند، درست نیست. پرداخت نامتوازن مردم، کارکنان، مجلس و دولت را آزار میدهد و از هر طرحی برای عدالت در پرداخت حقوق و مزایا و تأمین و تضمینکننده عدالت حمایت میکنیم؛ توجه به حقوق اساتید، تمامی کارکنان و معلمان و دستگاهها و سازمانهای مختلف مورد توجه ماست.
رئیسجمهور بیان کرد: نظام هماهنگ عادلانه پرداخت از نیازهای جدی کشور است و در اینباره از هر فکر و اندیشهای در مجلس حمایت خواهیم کرد، بهعنوان مثال برخی اساتید که در ردههای بالای تدریس هستند و سوابقشان در حد استاد تمام بوده باید مورد حمایت قرار گیرند، زیرا جزو سرمایههای کشور هستند، همچنین باید به اساتید دانشگاه فرهنگیان، شهید رجایی و پژوهشگاه هم توجه کرد؛ حقوق برخی کارکنان دادگستری زیر 5 میلیون تومان است و باید بتوان مشکل نهتنها یک بخش و نهاد بلکه همه کارکنان را حل کرد و در این رابطه همه بهرهمند شوند.
وی خاطر نشان کرد: مجلس و دولت در جایگاه خدمتگزاری هستند؛ یکی از دغدغههای جدی باید نظام پرداخت حقوق عادلانه باشد و این مهم مورد تأیید ما است.
رئیسی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: هر طرحی در جهت ریشهکن کردن فقط مطلق در کشور باشد، مورد حمایت دولت است، ما نمیتوانیم تحمل کنیم عزیزانی در گوشه و کنار کشور هستند که وضعیت معیشتی آنان بهگونهای است که توان اداره روزمرهی زندگی خود را هم ندارند؛ فعال کردن نهادها و حمایت از نهادهایی مانند کمیته امداد مورد تأکید ماست و اهتمام جدی بر آن داریم.
وی در ادامه بیان کرد: نمایندگان محترم مجلس نسبت به جزئیات بودجه هر نظری که دارند، به بحث بگذارند و بدانید نگاهی که نمایندگان نسبت به رفع مشکلات معیشتی مردم دارند، مورد توجه ما در دولت هم هست. اگر قرار است ارز ترجیحی حذف شود، بهجای آن چقدر داده شود و به چه نحوی باشد؟ و نمایندگان مجلس با اعضای دولت بنشینند و بحث کنند و آنچه مجلس تصمیم میگیرد نظر نهایی خواهد بود و دولت هم آن را اجرا خواهد کرد.
رئیسجمهور اظهار داشت: همگی در زمینه عدالت سخنرانی کردهایم و مقالات و کتابها نوشته شده است ولی سخن در عدالتِ اجرایی است؛ امیرالمومنین امام علی(ع) میفرمایند که عدالت در توصیف و سخن گفتن بسیار وسیع است، در این زمینه میتوان زیاد صحبت کرد ولی سخن در این است که عدالت باید در کام مردم شیرین بیاید و تصمیمات و اجرای آن زندگی آنان را شیرین میکند. دغدغه همگی ما و دوستداران انقلاب در همین مسئله است و ما مسئله عدالت را دنبال میکنیم و دشمن از این ناراحت است؛ ما مصمم هستیم که به این برسیم و آن را دستیافتنی میبینیم.
رئیسی خطاب به نمایندگان گفت: علیرغم شرایط و وضعیتی که دشمن بهدنبال آن بود و تحریمها، تهدیدها و مشکلات را پیش روی ما گذاشته و ملت ما را متوقف کند و اجازهی رشد ندهد، من آینده را امیدوارکنندن میبینم، آینده را برای تصمیمگیریهای مهم بسیار مناسب میبینم؛ میدانید که ما نیازمند مصمیمات مهم هستیم و این تصمیمات با همکاری دولت و مجلس امکانپذیر است. ناگزیریم برای رفع مشکلات کشور تصمیمات مهم بگیریم و اینها در گرو همکاری دولت و مجلس است؛ این تصمیمات حتما ما را از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب نزدیک و نزدیکتر میکند.
نظر بدهید