به گزارش سارنا:
درباره ولایت فقیه و محدوده اختیارات آن توضیح دهید .
پاسخ آیت الله بهجت (ره) : می دانیم که دین اسلام آخرین دین ، و احکام و قوانین اسلام آخرین مقرراتی است که از ذات مقدس پروردگار وضع شده است ، و پیغمبری بعد از خاتم انبیاء (ص) نخواهد آمد ، و کتابی آسمانی بعد از قرآن کریم فرستاده نخواهد شد ، و باید این کتاب تا قیام قیامت کتاب قانون بوده و عترت اهل بیت پیامبر اکرم (ع) مبین آن باشند . ونیز روشن است که امت محمدی (ص) در زمان حضرت حجت و معصوم حق ، هر چند در زندان یا در حال تبعید باشد می توانند وظیفه خود را ولو با مشقّت بسیار و تحمّل مشکلات فراوان بدست آورند . ولی سخن درباره زمان غیبت کبرای حجت حق است ، که در این موقعیّت نمی توان برای مسأله بیش از سه صورت فرض کرد :
1 _ کتاب خدا و احکام و قوانین دین تعطیل شود .
2 _ خودبخود بماند ، یعنی خودش وسیله ابقای خودش باشد .
3 _ نیاز به سرپرست و حاکم و مبین دارد که همان ولیّ امر و مجتهد جامع الشرایط است .
فرض اوّل عقلاً و نقلاً باطل است ، زیرا دین مبین اسلام ، آیین خاتم است و تا ختم نسل بشر باید راهنما و آیین امّت باشد .
و فرض دوّم نیز باطل است ، زیرا قانون خودبخود اجرا نمی شود و نیاز به شخص یا اشخاص دارد تا آن را حفظ و به اجرا درآورند .
ناچار باید به فرض سوّم قائل باشیم ، و بگوییم : جامعه مسلمین را باید ولیّ امر با همه شئونات و ابعاد آن اداره کند .
از سوی دیگر نیز روشن است که جامعه نیاز به تشکیلات فراوان از آن جمله : ارتش ، آموزش و پرورش ، دادگستری و ... و ... و ... دارد ، و لذا باید دست ولی فقیه در همه شئونات مادّی و معنوی ، مبیّن و شارح و راهنما و حلّال مشکلات باشد .
در نتیجه ، ولیّ فقیه باید تمام شئونات امام معصوم (ع) به استثنای امامت و آنچه را که مخصوص امام معصوم است داشته باشد تا بتواند اسلام را در جامعه پیاده کند ، وگرنه در صورت عدم وجود تشکیلات حکومتی ، دشمنان نخواهند گذاشت که حکومت و آیین اسلامی پیاده شود . دلیل دیگر اینکه با استدلال خلف می توان گفت : هیچ جامعه و کشوری با هرج و مرج پایدار نمی ماند ، و باید قانون و حاکم و حکومتی در آن حکمفرما باشد ، و اگر حکومت طاغوت حاکم باشد دین مبین اسلام باقی نمی ماند و این خلاف فرض است چون گفتیم به دلیل عقلی و نقلی باید دین مبین اسلام تا قیام قیامت باقی بماند ؛
« وَ مَن يَبتَغِ غَيرَ الأِسلامِ ديناً فَلَن يقبَلَ مِنهُ » ؛ هر کس دین دیگری غیر از اسلام را بجوید ، هرگز از او پذیرفته نمی گردد . ( سوره آل عمران ، آیه 85 ) .
منبع : کتاب پرسش های شما ، پاسخ های آیت الله العظمی بهجت (ره )
نظر بدهید